Види вина і їхня відмінність — доступне керівництво для початківців

Якщо ви вже переросли період безглуздого поневіряння між винними рядами, хочете не просто пити вино, але і розуміти його, складати ідеальні гастрономічні поєднання і відчувати різноманітні нотки в келиху, а не удавати, що відчуваєте, тоді ця стаття для вас. Розбираємо основні види вина і їхні відмінності: сухе біле і червоне, кріплене, рожеве та ігристе.

Види вина і їхні відмінності: кислотність, таніни, сорт

Світ вина складний і різноманітний, а вигадливі винні терміни часом наганяють новачка в ступор. Ось ви, наприклад знаєте, що таке Бальтазар або Пипа? Перше — всього лише величезна винна пляшка, а друге — специфічна міра для вина і пива, використовувана в Північній Америці та Великобританії. Складається враження, що одного разу купа винних снобів зібралася і вирішила: «Зробимо нашу термінологію настільки безглуздою, щоб ніхто не зрозумів, про що ми говоримо».

Простого споживача цікавлять не вигадливі слова, а конкретні знання. У стилі «Яке вино краще подати до стейка». Цей гід саме для тих, хто хоче розбиратися у вині та не сильно заморочуватися з термінами. У першій частині керівництва зібрані виключно ті, без яких вам не обійтися.

Кислотність

Кислотність є основою білих вин. Вона забезпечує їх свіжістю, яку, власне, і люблять шанувальники. Вино із занадто великою кислотністю буде смачним, з дуже малою кількістю кислоти здасться плоским і м’яким.

На що схожа кислотність?

Уявіть собі склянку холодного лимонаду. Терпкий смак змушує ваш язик поколювати та виділяти слину, але одночасно освіжає і спонукає зробити ще один ковток. Це і є кислотність.

Тіло вина

Вина часто описуються як напої з легким, середнім або повним тілом. Термін «тіло» або «тілесний» ставиться до того, наскільки густим або тонким вино відчувається в роті. Легке вино буде відчуватися тонким, а повнотіле — міцним і насиченим.

Червоні вина мають тенденцію бути середньої або повної насиченості, білі мають легку та середню повноту.

Таніни

Таніни є основою червоних вин. Ці органічні речовини містяться в шкірці та насінні винного винограду і надають вину гіркий і терпкий смак. Надмірно танінні вина (зазвичай це сухі червоні вина середньої та низької якості) змушують ваші щоки кривитися і залишають відчуття сухості.

Таніни зустрічаються в червоних винах з двох причин:

  1. У червоних сортах винограду їх більше спочатку
  2. Вони зброджують зі шкіркою винограду

Білі вина також мають невелику кількість танінів, але вони зазвичай насичуються ними з дубових бочок, використовуваних для витримки напою.

Які таніни на смак?

Уявіть собі, що ви п’єте дуже міцний чорний чай.

Сортовий виноград

Прикметник «сортовий» використовується для опису вина. Наприклад: Шардоне, Каберне Совіньйон, Піно Нуар і ін. Для маркування вина як певного сорту воно повинно бути приготовлено не менше ніж з 75% цього ж сорту винограду. Коротко кажучи, сорт — це виноград, використовуваний для створення маркованого вина.

5 популярних видів червоного вина і його характеристики

Більшість червоних вин є сухими. Вся річ у тому, що ці сорти червоного винограду найбільш багаті танінами, а вони, як ми писали вище, гіркі та терпкі. Гіркота робить червоне вино сухим, а не солодким. Солодкі червоні вина існують, але в процентному співвідношенні їх набагато менше.

5. Види червоного вина: Санджовезе

Санджовезе в буквальному перекладі з італійської означає «кров Юпітера». Це основний виноград, використовуваний для приготування двох найпопулярніших сортів вина в Італії: К’янті та Брунелло ді Монтальчіно. Санджовезе мало за межами Італії, але його можна знайти в Вашингтоні й Каліфорнії.

Загальний профіль смаку: Санджовезе — вино середньої повноти з високою кислотністю. Має важку танінну структуру, при дегустації ви напевно відчуєте смаки червоною вишні та полуниці.

Гастропоєднання: ідеально підходить до страв італійської кухні з додаванням томатів, пасті, піци, смаженого м’яса і твердих витриманих сирів.

4. Види червоного вина: Піно Нуар

Виноград Піно Нуар, фото http://crimespreemag.com

Вино Піно Нуар є одним з найбільш популярних у світі, а виноград Піно Нуар дуже вибагливий. Він вимагає певного ґрунту і клімату, специфічного догляду. Це призводить до того, що в усьому світі вирощується все менше цього сорту та до вищої середньої ціни на пляшку.

Загальний профіль смаку: Піно Нуар — червоне сухе вино, легке і середнє. Має свіжий фруктовий смак, віддає червоною вишнею, полуницею, пом’якшується трав’яними теплими нотами спецій.

Гастропоєднання: Піно Нуар добре поєднується з широким асортиментом страв від національної кухні до класики. Ідеально працює з вершковими соусами, смаженою куркою і рибою.

3. Види червоного вина: Сіра / Шираз

Один виноград, два імені. В Європі та Каліфорнії сорт відомий як Сіра, в Австралії та Південній Африці він називається Шираз. Цей сорт винограду виник у Франції, але швидко став візитною карткою Австралії. Саме звідти у 2010 році було привезено 23% винограду Шираз в усьому світі.

Загальний профіль смаку: Сіра / Шираз темно-фіолетового кольору, середнього або повного тіла. Його сильні таніни доповнюються глибоким смаком диких чорних фруктів — глоду та ожини. Сіра часто віддає пряним перцем.

Гастропоєднання: прекрасно поєднується зі смаженим м’ясом, приготованим на грилі (дичина і яловичина). Добре йде з витриманими сирами (рокфор або гострий чедер).

2. Види червоного вина: Мерло

Виноград Мерло, фото https://geographical.co.uk

Мерло залишається одним з кращих сортів винограду у світі та найбільш широко вирощуваних в культовому виноробному регіоні Франції Бордо. Частка Мерло на світовому ринку становить 5,81%.

Вино має м’яку структуру і часто використовується для пом’якшення танінних вин. Мерло містить вищий відсоток алкоголю, ніж інші червоні вина: як правило, близько 13%.

Загальний профіль смаку: Мерло має від середнього до важкого тіла і не містить великої кількості танінів. М’який смак відтіняється фруктовими ароматами сливи та чорної вишні. Ці вина гладкі, оксамитові, легкі для пиття.

Гастропоєднання: збалансований характер Мерло добре поєднується з широким асортиментом продуктів, розкривається зі смаженою або запеченою домашньою птицею, яловичиною, дичиною, з будь-якими стравами, в яких використовується сир.

1. Види червоного вина: Каберне Совіньйон

Каберне Совіньйон часто називають «королем червоного винограду». Сам виноград вперше з’явився у французькому регіоні Бордо. Може зростати в усьому світі в різних кліматичних умовах. Особливо багато цієї лози в каліфорнійському регіоні долини Напа, деяких частинах Південної Америки, Італії, Австралії та штату Вашингтон.

Загальний профіль смаку: вина Каберне зазвичай насичені важкими танінами. Вони забезпечують структуру, яка дозволяє їм сяяти фруктовим смаком чорної вишні, смородини, ожини.

Гастропоєднання: поєднується з жирами та білками, що містяться в червоному м’ясі. До Каберне відмінно йде баранина, яловичина, свинина.

5 популярних видів білого вина і його характеристики

Від Шардоне до Рислінгу білі вина бувають різних форм. Як правило, вони виробляються з золотого, зеленого або білого винограду, але також можуть бути зроблені з червоного. У той час як більшість видів червоного вина мають тенденцію бути сухими, білі, в залежності від техніки виноробства, бувають напівсухими, напівсолодкими та солодкими.

5. Види білого вина: Шенен Блан

Виноград Шенен Блан, фото https://www.rappahannockcellars.com

Цей сорт винограду народився у французькій долині Луари, але сьогодні його найбільшим виробником є ​​Південна Африка. У 2010 році держава експортувала майже 50% світового Шенен Блана, відомого в країні як Стін.

Загальний профіль смаку: якщо ви любите Піно Грі або Совіньйон Блан, вам напевно сподобається Шенен Блан. Подібно Рислінгу, це може бути як солодке, так і сухе біле вино легкої та середньої кислотності. Сильні квіткові аромати супроводжуються фруктовими (зелене яблуко і груша).

Гастропоєднання: Шенен Блан добре поєднується з рибою (тріска) і простими стравами з птиці, середземноморською кухнею.

4. Види білого вина: Піно Грі / Піно Гріджіо

Фото https://thewineteacher.ca

Два імені, один виноград; один виноград, два дуже різних вина. Якщо вино прибуває з Франції, воно буде марковано Піно Грі. І навпаки, якщо вино родом з Італії, воно буде позначено Піно Гріджіо. Вина, вироблені за межами цих двох країн в таких місцях, як Каліфорнія та Орегон, позначаються як Грі або Гріджіо.

Загальний профіль смаку: Піно Грі / Піно Гріджіо має легкі та середні фруктові аромати яблук і груш з нотами цитрусових. Як правило, Піно Гріджіо є сухим білим вином з підвищеною кислотністю. Піно Грі багатші за своїх італійських колег, середньої щільності й середньої кислотності. Відрізняються складним фруктовим смаком і сміливими цитрусовими нотками.

Гастропоєднання: з легкою рибою (тиляпія, морський окунь, дорадо і тріска), вершковими соусами та копченостями. Уникайте гострої їжі з цим видом вина. Відмінний аперитив.

3. Види білого вина: Рислінг

Вид винограда Рислінг, фото https://madeinutica.com/riesling-finger-lakes-mascot/

Рислінг — один з найбільш універсальних і часто неправильно витлумачених типів вина. Велика його частина виробляється в Німеччині, де це вино і народилося. Найкраще справляється з прохолодним кліматом і за межами Німеччини добре себе почуває в таких місцях, як Ельзас, Франція, Долина Клер в Австралії та штат Вашингтон.

Загальний профіль смаку: Рислінг є одним з найбільш універсальних сортів вина. Вина цієї категорії зазвичай солодкі, але випускаються як в дуже солодких, так і в сухих версіях. Стандартний, легкий і злегка солодкуватий сорт має високу кислотність і освіжаючий смак. Рислінг володє сильним квітковим і фруктовим ароматом і збалансованим смаком яблука та персика.

Гастропоєднання: підходить до всього від закусок до десертів, від соковитого стейка до гострої мексиканської або азійської кухні.

2. Види білого вина: Совіньйон Блан

По-французьки означає «дикий білий». Вперше виноград даного типу був виведений і досі росте в долині Луари на північному заході Франції. За межами держави він виключно хороший в регіоні Мальборо в Новій Зеландії.

Загальний профіль смаку: Совіньйон Блан — сухе біле вино. Його сухість компенсується високою кислотністю, в результаті чого виходить легкий, освіжаючий напій. Гострі цитрусові аромати лимона і грейпфрута доповнюються трав’янистими відтінками.

Гастропоєднання: Совіньйон Блан добре поєднується з легкої рибою (дорадо, тріска, тиляпія), білим м’ясом, куркою і свининою. Трав’янисті відтінки відмінно компонуються зі стравами, в яких широко використовуються зелені трави (м’ята, базилік, шавлія і петрушка). Совіньйон Блан також є прекрасним аперитивом.

1. Види білого вина: Шардоне

Фото https://www.victorypointwines.com

Якщо Каберне Совіньйон — «король червоного винограду», то Шардоне — «королева білого». Це саме що продається вино в США і найпопулярніший у світі сорт білого винограду із зеленою шкіркою. Може рости в різноманітних кліматичних умовах і вирощується у всіх основних виноробних країнах світу.

Загальний профіль смаку: Шардоне буває середньої та високої кислотності. Ці вина мають м’який, маслянистий і складний фруктовий смак (яблуко й ананас) з яскравими нотками дуба. Хоча Шардоне — біле сухе вино, більшість дешевших Шардоне на ринку, як правило, напівсолодкі та напівсухі.

Гастропоєднання: добре поєднується з пісним м’ясом (смажена курка і свинина), морепродуктами (креветки, омари, краби), рибою (палтус, форель, лосось), з вершковими й олійними соусами.

Кріплене, рожеве, ігристе вино і його характеристики

Крім описаного вище вина, буває кріплене, рожеве та ігристе.

Кріплене або лікерне вино

Вид вин, які були збагачені додаванням виноградного спирту типу бренді в процесі ферментації. Виноградний спирт по суті є просто дистильованим вином і підвищує вміст алкоголю до 18-20%. Підвищений вміст алкоголю, своєю чергою, вбиває дріжджі та ефективно зупиняє процес бродіння.

Кріплені вина були спочатку створені, щоб допомогти зберегти вино, але незабаром придбали свій унікальний стиль.

Шеррі та Портвейн — два найбільш поширених кріплених вина, за якими слідують Мадера, Марсала і Вермут (використовується для приготування мартіні).

Кріплені вина можуть бути виготовлені з білих вин (херес) і червоних (портвейн) і варіюються від солодких до сухих.

Рожеве вино

Фото https://www.vanityfair.com

Ви думаєте, що рожеве вино виходить за допомогою змішування білого і червоного? Це одна з найбільш поширених помилок. Насправді вони зроблені з червоних сортів винограду (виняток становлять рожеве шампанське і рожеве ігристе вина).

Існує кілька способів приготування рожевого вина, найбільш поширеним з яких є обмежена мацерація. Червоний виноград спочатку пресується. Потім сік, який був отриманий при пресуванні, залишається в контакті зі шкірою винограду.

Чим довше виноград перебуває в контакті зі шкірою, тим темніше червоне вино виходить. Ось чому рожеві вина варіюються від рожевого до темно-рожевого. Такий напій не повинен бути старше 3 років і коштуватиме понад 25 доларів за пляшку.

Рожеві вина різноманітні на смак, але, як правило, являють собою сухі варіації. Мають фруктові смаки полуниці або малини.

Ігристе вино

Фото https://escapehatchdallas.com/

Ігристе є одним з найбільш унікальних видів вина. Воно піддається ферментації прямо в пляшці, що надає йому характерну ігристу якість. Країни по всьому світу виробляють ігристі вина, але, безсумнівно, найвідомішим є шампанське. У той час як багато ігристих вин часто називають шампанським, справжнє шампанське може бути отримано тільки з французького регіону Шампань.

Ігристе вино носить різні назви, залежно від того, з якої країни походить:

  1. Іспанія = Кава
  2. Італія = Просеко або Москато д’Асті
  3. Франція (за межами Шампані) = Кремант
  4. США = ігристе вино

Ігристі вина можуть варіюватися від сухих до солодких і мати різні смаки: яблука, груші, горіха, ванілі.

Ціни на шампанське, як правило, набагато вище, ніж в інших ігристих вин. Пляшка хорошого напою коштує в районі 50 доларів. Якщо ви просто хочете спробувати якісне ігристе вино, почніть з 10-30 доларів.

На закінчення. Світ вина складний і тонкий, але, дізнавшись про різні його типи, ви зробили найбільший крок до повного розуміння природи цього напою. Тепер прийшов час приєднатися до великого винному клубу, відвідати алкомаркет, запастися пляшками та використовувати нові знання з користю!

За матеріалами Mantelligence 

Поделиться: