Що таке спаржа і як її приготувати: смачні та корисні поради

как приготовить спаржу свежую вкусно и полезно

У цій статті приготувала максимум корисної інформації та відповіді на найпопулярніші питання про спаржу. Розбираємося, як приготувати свіжу спаржу смачно і корисно і чим же вона така гарна.

Протягом двох з половиною тисяч років спаржа залишається одним з найдорожчих овочевих делікатесів. Ще б! Щоб її виростити, йде 3-4 роки. Це потім вона може півстоліття рости на одному місці. Вона смачна, корисна, низькокалорійна і легко перетворює будь-який прийом їжі в вишуканий. Молоді зелені пагони обожнювали Юлій Цезар, Людовік XIV, Томас Джефферсон і Лев Толстой. Сезон спаржі в наших широтах починається в червні, однак купити родичку порею і часнику можна цілий рік — вона відмінно переносить транспортування.

Що таке спаржа і як її готувати

Спаржа садова або Asparagus officinalis — багаторічна трав’яниста рослина сімейства лілійних. Зелений овоч легко дізнатися по довгим загостреним ніжкам — їстівним списам з лускатими кінчиками, які є молодими пагонами рослини. Якщо залишити їх рости, в результаті вони перетворяться в гігантське, схоже на перисту папороть рослину (див. фото нижче).

Спаржу можна приготувати різними способами — посмажити на грилі або сковороді, запекти в духовці, зварити на пару. І це буде ідеальний гарнір до м’яса або риби, а ще додати в салат, овочеву запіканку, пиріг, рагу, подати як закуску антипасто. Її можна бланшувати та заморозити на зиму або замаринувати та законсервувати. Правильно приготовлена ​​спаржа дуже смачна і корисна.

Спаржа — як росте, фото

как приготовить спаржу свежую вкусно и полезно

Поживність і корисні властивості спаржі (на 100 г):

  • Калорійність — 21 ккал
  • Білки — 1.9 г
  • Жири — 0.1 г
  • Вуглеводи — 3.1 г

Аспарагус має ідеальний склад для тих, хто стежить за харчуванням. Це відмінне джерело клітковини, рослина не містить холестерину і жирів. Серед мікроелементів в спаржі найбільше вітаміну К, B9 (фолієва кислота), A, C і E, а також фосфор, калій і пристойна як для овоча кількість білка.

З медичної точки зору спаржа:

  1. Допомагає знизити кров’яний тиск
  2. Покращує травлення — допомагає виводити з організму зайву рідину, бореться зі шкідливими радикалами
  3. Зміцнює імунну систему
  4. Діє як природний афродизіак

Цікавість від «Паштету»: вживання спаржі надає сечі різкий запах. Це абсолютно нормально і не несе шкоди: в овочах містяться сірчисті з’єднання.

Як правильно очистити свіжу спаржу: покроковий опис з фото

как чистить спаржу

Очистити спаржу дуже просто: спочатку потрібно відрізати тверді кінці стебел рослини. Щоб обрізати кінчики стебел, вирівняйте спаржу так, щоб кінці були рівними. Потім за допомогою гострого ножа зріжте близько 2,5 см від.

Далі очистить списи. Скористайтеся овочечисткою або гострим ножем, щоб зняти шкірку з нижньої половини кожного стебла. Вам потрібно оголити світло-зелену і білу частину під шкіркою. Ретельно повторіть цей крок з усіма списами. Очищена спаржа повинна бути красивою, ніжною і готовою до приготування за обраним вами рецептом.

Як зберігати спаржу — 3 основні варіанти

  1. Як квіти, у вазі з водою
  2. Обернути кінці вологими паперовими рушниками, помістити в поліетиленовий пакет і відправити в вертикальному стані в холодильник
  3. Зберігати в нещільно загорнутому пластиковому пакеті в холодильнику

8 способів, як приготувати свіжу спаржу смачно і корисно

Найпростіший спосіб приготування спаржі — обсмажування. Просто викладіть очищені списи на сковороду. Через 15 хвилин у вас буде ніжна готова до вживання спаржа. Ви можете підсмажити стільки спаржі, скільки поміститься в один шар на сковороді або деку.

как приготовить спаржу свежую вкусно и полезно

Хоча смажена спаржа смачна сама по собі, досить полити її лимонним соком, ви також можете урізноманітнити смак часниковим соусом, песто, заправкою вінегрет з луком шалот.

Варена спаржа

  • У велику каструлю налийте підсолену воду.
  • Доведіть до кипіння і додайте очищену спаржу.
  • Готуйте до яскраво-зеленого кольору і м’якості від 1 до 3 хвилин.

Спаржа на пару в мультиварці або пароварці

  • Помістіть спаржу в кошик пароварки та накрийте кришкою.
  • Після утворення пари готуйте 2-4 хвилини до яскраво-зеленого кольору і м’якості (перевіряти виделкою).

https://pate.in.ua/sous-pesto-retsept-v-domashnikh-usloviyakh-poshagovo-s-foto/

Запечена в духовці

  • Змастіть спаржу оливковою олією, сіллю і перцем
  • Випікайте на деку при температурі 200 градусів 10 хвилин, періодично струшуючи: кінчики аспарагуса повинні набути коричневого відтінку.

Обсмажена на сковороді

  • Наріжте спаржу на шматочки приблизно по 5 см.
  • Обсмажте списи на сильному вогні в сковороді з оливковою олією або вершковим маслом 3-5 хвилин, поки вони не підрум’яняться і не стануть м’якими.
  • Приправте сіллю і перцем. Цей же метод можна використовувати для приготування аспарагуса в сковороді вок.

как приготовить спаржу свежую вкусно и полезно

Спаржа на грилі

  • Викладіть очищену спаржу на гриль в ряд на решітку, посипте сіллю і перцем, додайте оливкову олію.
  • Смажте на грилі 5-10 хвилин на середньому вогні, поки списи не стануть м’якими. Готовий аспарагус присипте часником і пармезаном. Якщо є бажання, можна обсмажити спаржу в фользі.

Спаржа по-корейськи

Інгредієнти:

  1. 1 пучок спаржі
  2. 2 подрібнених зубчики часнику
  3. Кілька нарізаних пір’їв зеленої цибулі
  4. 1 ст. л. соєвого соусу
  5. 2 ст. л. яблучного оцту
  6. 2 ст. л. гочуджана (пасти з корейського гострого перцю)
  7. 2 ч. л. кунжутної олії
  8. 1 ст. л. меду або цукру
  9. ¼ ч. л. солі
  10. 1 ч. л. смаженого насіння кунжуту

Покрокове приготування:

  • Крок 1. Закип’ятіть 2 л води. Додайте спаржу і бланшуйте 1-2 хвилини без кришки, поки вона не стане яскраво-зеленої та трохи м’якою. Зніміть з вогню. Злийте воду і промийте спаржу під холодною проточною водою.
  • Крок 2. З’єднайте інші інгредієнти у великій мисці. Додайте спаржу і добре перемішайте руками або щипцями. Перекладіть на тарілку, посипте насінням кунжуту. Подавайте з рисом.

Спаржа з ​​запеченим лососем

спаржа с запеченным лососем

Інгредієнти:

  1. 300 г філе лосося
  2. 200 г спаржі
  3. 1 ст. л. оливкової олії
  4. 1 щіпка солі
  5. 1 щіпка меленого чорного перцю
  6. 1/2 ч. л. часникового порошку
  7. 1 ст. л. меду
  8. 1 ст. л. діжонської гірчиці
  9. По 1 ч. л. нарізаної свіжої петрушки, чебрецю і кінзи

Покрокове приготування

  • Крок 1. Змастіть філе лосося половиною оливкової олії, злегка посоліть і поперчіть.
  • Крок 2. У невеликій мисці змішайте часниковий порошок, мед і діжонську гірчицю; змастіть зверху філе. Помістіть філе шкіркою вниз на деко і випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15 хвилин.
  • Крок 3. Перемішайте спаржу з маслом, що залишилося. Приправте сіллю і перцем. Викладіть навколо лосося. Продовжуйте готувати ще 8-10 хвилин. Перекладіть рибу та овочі в порційні тарілки, приправте лимонним соком і відразу подавайте.

З чим поєднується спаржа

Спаржа і молочні продукти

Спаржа відмінно поєднується з сирами (особливо пармезаном), маслом і будь-якими соусами, що містять молочні продукти або вершки.

Спаржа, яйця і шинка

Ідеальний спосіб подачі цих інгредієнтів — помірне обсмажування. Ви можете використовувати сиру або варену шинку, обернути списи спаржі та запекти в духовці. В цьому випадку поєднання досягається шляхом контрастування гострого і солодкого смаків. Додавши яйце, ви отримаєте рецепт традиційної «спаржі карбонара».

как приготовить спаржу свежую вкусно и полезно

Корисність від «Паштету»: спаржа також відмінно поєднується з рибою, креветками, свіжими крабами, гребінцями; різними видами м’яса, в тому числі куркою, кролятиною, яловичиною.

Спаржа і полуниця

Суперечливе, але яскраве поєднання: в салатнику з’єднайте термічні оброблену будь-яким способом спаржу, полуницю, бальзамічний оцет, сіль і оливкову олію.

Спаржа і спеції

Ідеально розкривають смак аспарагуса кріп, гірчиця, кунжут, мускатний горіх, лакричник і естрагон. Ментолові ноти лакриці та естрагону підсилюють насолоду спаржі.

как приготовить спаржу свежую вкусно и полезно

Спаржа і горіхи

Особливо кедрові горіхи, смажений мигдаль і арахіс. Смак спаржі має присмак, що нагадує сухофрукти та горіхи.

Спаржа, шоколад і малина

Сміливе тріо працює завдяки квітковим нотам, що нагадують аромат троянд, який відчувається як в спаржі, так і в малині.

https://pate.in.ua/shampanskoe-prosekko-chto-eto/

Який алкоголь підібрати до спаржі

В аспарагусі присутня велика кількість аспаргінової кислоти. Вона надає овочу деревний смак. Відповідно, до спаржі варто подавати білі сухі вина з трав’янистими акцентом, брют і просеко. А ось від подачі червоних вин з великою кількістю дубильних речовин краще відмовитися.

Поделиться: