Просто песто — класичний рецепт і 3+ варіації італійського соусу

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Сьогодні готуємо найпопулярніший італійський соус песто. Ділимося з тобою найпростішим рецептом в домашніх умовах з фото і покроковим описом. Все, що знадобиться: це блендер, зелень і літній середземноморський настрій.

Цікавість від «Паштету»: соус песто досить молодий — перші згадки про нього зустрічаються в 1863 в книзі по лігурійській гастрономії. Саме Лігурія вважається його історичною батьківщиною, а в перекладі з італійського pesto — «мелений» або «товчений». Так що нічого романтичного, як нам хотілося б думати, в назві немає.

Як і вся італійська кухня від закуски до десерту, песто міцно стоїть на чотирьох її китах — оливковій олії, базиліку, пармезані та часнику. В адаптованому рецепті ми додаємо кедрові горішки. В оригінальному — присутні насіння пінії, вона ж італійська сосна, з якої тато Карло вистругав Піноккіо. Навряд чи така зростає у тебе під вікнами або в окрузі, так що сміливо вирушай за більш доступним аналогом і почнемо.

Соус песто — рецепт в домашніх умовах крок за кроком з фото, інгредієнти:

  1. Великий пучок базиліка
  2. 100 мл оливкової олії
  3. 3-4 зубчики часнику
  4. 80 г тертого пармезану
  5. 2-3 ст. л. кедрових горішків
  6. Дрібка солі

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Покрокове приготування:

Крок 1: Базилік як слід промиваємо, відокремлюємо листя від гілочок, просушуємо за допомогою паперових рушників або спеціальної сушарки для зелені.

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Крок 2: В чашу блендера наливаємо масло, завантажуємо базилік, сіль і перебиваємо до однорідного стану.

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Крок 3: Додаємо інші компоненти та збиваємо ще раз на низькій швидкості.

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Профіт. Твій ідеальний соус готовий.

В Італії всі інгредієнти традиційно подрібнюють в мармуровій ступці за допомогою дерев’яної маточки, тому якщо у тебе немає блендера, можеш скористатися більш автентичним способом.

Або м’ясорубкою і прокрутити всі компоненти з її допомогою:

соус песто в мясорубке

На виході отримаєш ось такий насичений і густий соус з більш великими шматочками зелені та горішків:

соус песто в мясорубке

Соус песто — рецепт в домашніх умовах крок за кроком з фото, до чого подають

Песто в Італії їдять з усім — його намазують на фокаччу, щедро поливають стейки сьомги, салати, антипасті, і, зрозуміло, додають в піцу і пасту.

Тому просто звари хорошу пасту з твердих сортів пшениці, додай пару ложок песто та онасолоджуйся смаком.

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Корисність від «Паштету»: чим довше варяться макарони, тим вони корисніше, тим повільніше відкладаються на боках, бо зроблені з твердих сортів пшениці. Шукай упаковки, на яких вказано час варіння 7 і більше хвилин.

3+ смачних варіацій на тему песто

Песто — це не тільки базилік і не тільки Лігурія. Наприклад, в італійській Сицилії соус готують двома альтернативними способами:

  1. Додають свіжі помідори, але не кладуть горішки або насіння пінії
  2. Використовують в’ялені, свіжі помідори без шкірки та мигдаль, але обходяться без сиру і горішків

Песто обожнюють в Провансі та називають «пістія»: він складається з базиліку, оливкової олії і часнику.

Австрійці в соус кладуть гарбузове насіння, а німці як «зелену» складову використовують свіжу черемшу.

Як і в класичному варіанті, для приготування цих смачних різновидів культового італійського соусу досить перебити всі інгредієнти в блендері.

Песто з в’яленими помідорами

  1. 200 г в’ялених помідорів
  2. 80 г кедрових горішків
  3. 2 зубчики часнику
  4. Пучок базиліка
  5. 70 г пармезану
  6. 120 мл оливкової олії

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Песто з броколі

  1. 1 качан звареної до напівготовності броколі
  2. ½ пучка базиліка
  3. Сік ½ лимона
  4. 3 зубчики часнику
  5. 80 г кедрових горішків
  6. 100 мл оливкової олії

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Песто з гарбузовим насінням

  1. Пучок базиліка
  2. 50 г гарбузового насіння
  3. 2-3 зубчики часнику
  4. 50 г тертого пармезану
  5. 70 мл оливкової олії
  6. Дрібка солі

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Песто з черемшею

  1. 2 пучки черемші
  2. 3 ст. л. кедрових горіхів
  3. 50 г тертого пармезану
  4. 150 мл оливкової олії
  5. Дрібка солі
  6. Щіпка чорного меленого перцю

соус песто рецепт в домашних условиях пошагово с фото

Як зберегти соус песто на зиму?

Дуже просто. Приготувати традиційним способом, після чого розлити по невеликих пластикових контейнерах, зверху додатково покрити тонким шаром оливкової олії та відправити в морозилку. Розморожувати за потребою.

У невеликих скляних баночках, попередньо простерилізованих, соус можна зберігати в холодильнику до трьох тижнів. Не забудь щільно закоркувати кришки.

Ще один рецепт соусу песто в домашніх умовах дивись в відео від італійського шеф-кухаря:

Поделиться: