Синій чай з Таїланду: як правильно заварювати і пити, користь і шкода

синий чай из тайланда как правильно заваривать и пить

Цей яскравий напій казково-синього кольору стрімко підкорює наші чашки і чайники. В Європу синій чай приїхав з Таїланду, де його часто дегустують на вечерю. Розповідаю, як правильно заварювати і пити модний blue tea, які користь і шкода напою і чому він такий важливий для схуднення.

Що таке синій чай?

синий чай из тайланда как правильно заваривать и пить

Насправді, синій чай не дуже-то і чай. Він належить до групи трав’яних і видобувається методом просіювання висушених або свіжих квіток кліторії трійчастої. Після додавання в гарячу воду напій набуває насиченого коліру завдяки наявності природних барвників.

У синього чаю багато назв:

  • Синій горошок (дуже дивне ім’я)
  • Голубині крильця (ще більш дивне)
  • Тайська орхідея (красиво звучить)
  • Горох-метелик (ну таке)
  • Анчан (найпоширеніша назва)

Так ось, анчан зростає на просторах Південно-Східної Азії. У Таїланді і В’єтнамі синій чай обов’язково п’ють на вечерю. Його подають з додаванням лимона і меду. Скибочки цитруса змінюють лужний баланс напою і роблять його колір фіолетовим. Пелюстки синього чаю використовують також для виготовлення фарб і додають в коктейлі в якості природного барвника.

Корисність від «Паштету»: в напої з тайської орхідеї абсолютно відсутній кофеїн, але в той же час він багатий антиоксидантами. Клінічно доведено, що кількість антиоксидантів в ньому вище, ніж в зеленому чаї.

Синій чай з Таїланду: як правильно заварювати і пити

синий чай из тайланда как правильно заваривать и пить

Можна просто заварити або настояти листя традиційним способом.

Але щоб повністю розкрити смак і аромат напою, є кілька секретів його приготування:

  • Справжні поціновувачі синього трав’яного чаю рекомендують заварювати його в чайнику, але не металевому.
  • Цукор краще замінити медом: так смак синього чаю буде глибше.
  • Чайник для заварювання рекомендується спочатку обдати окропом, а потім помістити в нього пелюстки з розрахунку 6-8 квіток на склянку води.
  • Заливати листя слід гарячою, але не киплячою водою. Настояти чай досить 4 хвилини.

Синій чай: користь і шкода

синий чай из тайланда как правильно заваривать и пить

Вплив напою на зайву вагу

Схудненню при вживанні синього чаю сприяють катехіни — сильні антиоксиданти, що допомагають скинути жирові накопичення в області живота і захищають організм від дії вільних радикалів. Тому він стане ефективним складовим детокс-дієти. Крім цього, синій чай має сечогінний ефект і виводить зайву рідину з організму.

Вважається, що напій з синього горошку корисний діабетикам і знижує рівень холестерину в крові, що небезпечно ожирінням печінки. Однак наукові дослідження в цій області поки не проводилися.

З метою схуднення дієтологи радять випивати чашку гарячого чаю за годину до або після їжи. Температура води допомагає прискорити обмін речовин і спалити більше калорій.

Чай для настрою

Особливий землистий смак напою з деревними нотками, на думку експертів, покращує настрій, зменшує дратівливість і неспокій. Тому його рекомендують пити при стресі і розумових перевантаженнях, адже він допоможе зберегти бадьорість і освіжити мозок.

синий чай из тайланда как правильно заваривать и пить

Напій краси

Корисні властивості синього чаю обмежуються не тільки внутрішніми впливом на організм.

Високий вміст антиоксидантів та інших корисних компонентів благотворно впливають на молодість і красу:

  • Шкіра виглядає молодше і здоровіше за рахунок антіглікаціонних ефектів;
  • Флавоноїди стимулюють вироблення колагену, зберігаючи еластичність шкіри;
  • Антоціан покращує кровообіг голови, допомагає зміцнити волосяні фолікули і перешкоджає випаданню волосся.

Корисність від «Паштету»: ополіскування волосся відваром з синього чаю допоможе домогтися антистатичного ефекту і цілком замінить кондиціонер.

Чи є побічні ефекти?

Синій чай не має відомих побічних ефектів, тому і вважається безпечним і корисним для здоров’я. Надмірне вживання анчану, що реально практично неможливе, може викликати нудоту і розлад кишечника. А ось вагітним і годуючим жінкам в принципі не рекомендується вживати нові напої та їжу без консультації з лікарем.

Синій чай стане прекрасною альтернативою для тих, хто намагається не вживати кофеїн. А любителі трав’яних чаїв можуть відкрити для себе новий корисний напій, адже сьогодні він не рідкість і його вільно можна придбати в супермаркетах і інтернет-магазинах.

Поделиться: