Шампанське просеко — що це, види, ціна, гастрономічні поєднання

шампанское просекко что это

Колись цей напій продавали в банках і каністрах і називали вином бідняків. Сьогодні він став символом солодкого життя. Шампанське просеко — що це таке? Чим відрізняється від інших ігристих вин? Які види бувають? З якими закусками краще поєднувати? І, звичайно ж, з чого складається ціна? Все це ви дізнаєтеся у статті. Адже просеко, про яке сьогодні так часто говорять, найпопулярніше у світі ігристе вино. Чим же благородний алкогольний напій заслужив свою репутацію, як його виробляють і на які моменти варто звернути увагу при покупці?

Шампанське просеко — що це таке?

Це сухе ігристе італійське вино, вироблене з білого винограду сорту Глера. Він вирощується виключно в північно-східній прохолодній частині Італії, а саме провінції Венето і Фріулі. До того, як просеко стало елітним напоєм, його використовували для виготовлення солодких шипучих вин і навіть продавали в каністрах і вважали шампанським для бідняків.

Згодом технологія виробництва і якість сировини зазнали змін і виробництво вийшло на новий рівень. Ігристе біле сухе вино стало володіти витонченим ароматом і смаком, додавання цукру максимально мінімізували. Виноград сорту Глера становить не менше 85%. 15%, що залишилися, можуть бути сорти Шардоне, Піно Нуар, Піно Гріджіо, Піно Б’янка.

Тільки у 2009 році однойменний виноград просеко розділили з назвою напою, присвоївши сировині найменування Глера. Інші винні напої з цього винограду не мають законного права називатися просеко. Домогтися законності використання назви зумів ексміністр сільського господарства Лука Дзайя.

У чому відмінність від шампанського

шампанское просекко что это

Шампанським називатися мають право тільки ігристі вина, вироблені у Франції в регіоні Шампань. Крім цього, просеко виготовляють по кардинально відмінній технології Шарма-Мартінотті. Повторне бродіння здійснюється в герметичних сталевих чанах, а не розливних пляшках. Тому просеко не має характерних для шампанського хлібних ноток. У ньому більш яскраво виражений фруктовий і квітковий смаки, осад ледь помітний. Чітко простежується запах груші, зеленого яблука, абрикоси, цитрусових і мигдалю.

Види просеко

Зареєстровані три види просеко: тихе, легке напів-ігристе і пінисте. Тихі вина Tranquillo зустріти за межами Італії практично нереально. Про їх існування знають лише справжні колекціонери. Ігристе Prosecco Frizzante дешевше пінистого Spumante, має менш стійкий мус і 2,5 бару тиску в закоркованій пляшці проти 3 бар. Помітити різницю між ними складно.

За місткістю цукру лінійка вин просеко представлена ​​від сухого до солодкого і має маркування:

  • Brut nature (менш як 3 г цукру на 1 л)
  • Extra Brut (4-6 г / л)
  • Brut (6-12 г / л)
  • Extra Dry (12-17 г / л)
  • Dry (17-32 г / л)
  • Demi-Se (32-50 г / л)

Мінімальний вміст алкоголю в ігристому напої повинен становити не менше 11%.

Ідеальні закуски для просеко

шампанское просекко что это

Просеко з його ніжною ігристістю прекрасно підходить в якості аперитиву. Поєднується з будь-яким блюдом, від закусок до м’яса, риби або соковитих, смачних салатів. Його тонкий фруктовий смак робить ігристе вино особливо слушним для традиційних італійських страв, молюсків і різних видів пасти. Його подають з сиром, фруктами та десертами. Тобто по суті перед вами один з найбільш універсальних легких алкогольних напоїв.

Ціна напою

Залежно від регіону, в якому вирощено виноград, залежить ціна пляшки. Вона варіюється від декількох доларів до тисяч. Звичайне просеко з регіону DOC, Millesimato — виготовляється з сировини одного року врожаю. Дорогі види просеко виготовляються в невеликих аппелансьонах Valdobbiadene Superiore DOCG і Cartizze. Їм притаманний глибший аромат і насичений смак.

З 2020 року в види просеко в лінійку DOC офіційно додано рожеве ігристе вино, червоне забарвлення напою не допускається.

Як вибрати якісну продукцію

При покупці звертайте увагу на специфічну тару у вигляді сфери та маркування. Базові недорогі ігристі вина позначені DOC. Преміальні мають напис DOCG. Класичний колір напою — солом’яний, а свіжий смак не повинен бути притомно солодким, хоча в порівнянні з дорогим французьким шампанським рівень цукру допускається вище. Топовими виробниками визнані Nino Franco, Ruggeri, Casa Coste Piane, Bisol, Villa Sandi.

Цікаві факти

  1. Перше просеко було створено приблизно в 1876 році в Тревізо вченим Антоніо Карпенья по аналогу шампанського. Після 1907 року технологія змінилася, застосовувати для вторинного бродіння почали чани-акратофори.
  2. Просеко уособлює розкішний спосіб життя, його називають «солодким символом» або dolce vita. Наочно це простежується у фільмі Фелліні з однойменною назвою. При цьому вживати його прийнято з будь-якого приводу, будь цей урочистий захід або звичайний сімейний вечерю.
  3. Просеко — основа для знаменитих коктейлів Белліні, Апероль Шприц і Россіні. Але ще в 60-х роках минулого століття його продавали в жерстяних банках і сприймали як солодку газовану воду, придатну тільки для змішування коктейлів. Його довго називали італійським шампанським в банці.
  4. У 2006 році в рекламі австрійського Prosecco Rich за 3 долари була залучена Періс Хілтон в леопардовому купальнику. Вона потягувала напій в алюмінієвій банці через трубочку.
  5. Найдорожча пляшка просеко у світі інкрустована камінням Сваровскі. Вартість «Swarovski Edition» Prosecco DOC сягає 1600 доларів.
Поделиться: