Риб’ячий жир — користь і шкода для здоров’я, як приймати суперфуд

рыбий жир польза и вред для здоровья

На порядку денному, як фенікс, що відродився з попелу, риб’ячий жир, його користь і шкода для організму, норми та правила вживання. Адже дивіться, що сталося: спочатку супротивною рідиною «з запашком» напихали всіх від малого до великого. Потім радянський БАД №1 заборонили, а повернули в список суперфуд тільки в 1997 році.

Сьогодні про користь риб’ячого жиру розповідають з усіх прасок. Жовтенькі капсули без запаху рекламують спортивні зірки світової величини. Розбираємося, чи такий корисний риб’ячий жир. І якщо корисний, як його правильно і в яких кількостях додавати в раціон дітей і дорослих.

Історична довідка: виробництво риб’ячого жиру раніше і зараз

рыбий жир польза и вред для здоровья

Жир, що видобувається з риби, довго був найпопулярнішою харчовою добавкою в раціоні радянських дітей. Для його виробництва переважно використовували тріску (на фото нижче), рідше скумбрію та оселедець. Неприємний запах риби робив вживання ложки жиру рівним покаранню.

Сировину видобували методом, аналогічним шведському сюрстремінгу: рибу рік витримували в бочках з морською водою, поки вона не перебродить і не виділить необхідний жир.

І якщо в західних країнах ще в 1854 році все змінилося завдяки винаходу норвежцем Петером Меллером парового способу обробки риби (специфічний аромат зник), то на просторах СРСР довго пили стандартний варіант «з запашком». Пізніше виявилося, що крім оранки, у продукту були й інші мінуси: печінка риби виділяла пестициди.

Цікавість від «Паштету»: в північних країнах раніше риб’ячий жир використовувався на кухні замість рослинної олії. А жителі Аляски готували з нього аналог морозива. У Царській Росії в 18 столітті його використовували переважно в технічних цілях.

Правда радянської пропаганди

рыбий жир польза и вред для здоровья

На початку 1930-х років в СРСР почалося масове виробництво риб’ячого жиру: його стали давати дітям в профілактичних цілях. Після війни практика стала повсюдною. Друковані видання рясніли рекламою з незаперечною користю препарату для здоров’я (див. вище): його пили для профілактики та боротьби з ангіною і грипом.

У 70-х роках уряд видав указ про заборону риб’ячого жиру і заявив про його негативний вплив. Хоча масові дослідження на заході говорили про зворотне: там риб’ячий жир ставав все більш популярним.

Попри цінний склад і багатство рідкісними вітамінами А і Д, процес виробництва в Союзі й низькоякісну сировину повністю знищили всю користь добавки. Замість цього в організмі тривалий час накопичувалися шкідливі речовини.

Корисність від «Паштету»: сучасна технологія кардинально відрізняється від радянської. Риб’ячий жир витягують не з печінки, а з підшкірного жиру і спини риб. Він продається розфасованим в капсули, які не мають смаку і запаху.

Риб’ячий жир — користь і шкода для здоров’я організму чоловіки й жінки

рыбий жир польза и вред для здоровья

Риб’ячий жир — не ліки. Важливо розуміти, що він не захистить від хвороб, але вживання його в достатніх кількостях заповнить дефіцит омега-3 і позитивно вплине на організм в цілому.

Риб’ячий жир корисний при:

Невралгіях і розладах нервової системи. Кислоти сприяють виробленню серотоніну (гормону щастя), що важливо при депресіях. У людей, схильних до психічних захворювань, ризик загострення зменшується, знижується тривожність, поліпшується пам’ять і концентрація уваги, а сон стає міцним.

Хворобах серця. Жирні кислоти контролюють рівень тригліцеридів, високий вміст яких сприяє розвитку проблем з органом.

рыбий жир польза и вред для здоровья

Схудненні. Омега-3 прискорює метаболізм, тому в комплексі з правильним харчуванням і фізичними навантаженнями прискорить і процес зниження ваги (в цьому випадку добова норма повинна складати 6 г).

Проблемах зі шкірою. Поліпшується здатність клітин епідермісу і слизових оболонок до регенерації та репродукції.

Гіпертонії. Вживання риб’ячого жиру аналогічно відмови від солі. Однак гіпотонікам слід бути обережними та не знизити артеріальний тиск більше необхідного.

рыбий жир польза и вред для здоровья

Поганому імунітеті. Поліненасичені кислоти складають основи мембранних клітин, що захищають клітини від проникнення вірусів і бактерій.

Профілактиці та боротьбі з раком. Риб’ячий жир часто призначають при проходженні хімієтерапії, для профілактики раку товстої кишки, передміхурової та молочної залоз, яєчників. Омега-з стимулює реакції протипухлинного імунітету.

Артрозі колінного суглоба і ревматоїдному артриті. Зменшується запалення, зникає скутість суглобів, знижуються больові відчуття.

рыбий жир польза и вред для здоровья

Вітамін A необхідний для зорових органів, волосся, шкіри, кісткової та зубної емалі, слизових оболонок. Він має антиоксидантні властивості, допомагає проникнути кальцію і фосфору в клітини, що сприяє зміцненню кісток і зубів, а також принижує нервове збудження і запобігає литкові судоми.

Риб’ячий жир в раціоні спортсменів

Цінність риб’ячого жиру не тільки у вітамінах, але і в поліненасичених жирних кислотах. Омега-3 не виробляються організмом самостійно і надходять виключно з харчами.

Лідери за змістом омега-3:

  1. Жирна морська риба (лосось, тунець, скумбрія, сардини)
  2. Лляна, рапсова і кунжутна олія
  3. Деякі овочі (шпинат, квасоля, диня, кольорова капуста і броколі)
  4. Горіхи

Здоровій людині для насичення омега-3 досить їсти рибні страви двічі на тиждень. Спортивне харчування обов’язково містить певний набір корисних речовин, адже посилені тренування вимагають особливого раціону.

рыбий жир польза и вред для здоровья

Риб’ячий жир прискорює обмін речовин і сприяє нарощуванню м’язової маси. Завдяки омега-3 синтез білка для росту м’язів відбувається краще, бо кислоти підсилюють реакцію м’язових тканин на інсулін і амінокислоти.

Паралельно знижується рівень гормону кортизолу (гормон стресу), руйнівно впливає на м’язи. Кислоти сприяють збереженню і підвищенню еластичності сухожиль, суглобів і зв’язок, що допомагає уникнути травм.

Норма споживання риб’ячого жиру на добу

норма употребления рыбьего жира в сутки

У перекладі на кількість продуктів виходить: 1 ст. л. ріпакової олії або 1 ч. л. насіння льону, 5-10 шт. термічно необроблених горіхів або 70 г лосося (іншої риби буде потрібно значно більше). Якщо ж ви віддаєте перевагу капсулам, рекомендований курс приймання становить 1 місяць тричі на рік.

Протипоказання: кому краще відмовитися від риб’ячого жиру

При зайвому змісті кальцію і вітаміну D в організмі, хворобах нирок і сечового міхура, туберкульозі та підвищеній функції щитоподібної залози краще уникати додаткового вживання риб’ячого жиру. Обмеження стосуються вагітних жінок, хворих на виразку шлунку та алергіків.

рыбий жир польза и вред для здоровья

І наостанок ось, як описував суперфуд в замальовці «Риб’ячий жир» Данило Хармс:

Одного хлопчика запитали:

— Слухай, Вово, як ти можеш приймати риб’ячий жир? Це ж так несмачно.

— А мені мама кожен раз, як я вип’ю ложечку риб’ячого жиру, дає гривеник, — сказав Вова.

— Що ж ти робиш з цим гривеником? — запитали Вову.

— Я кладу його в скарбничку, — сказав Вова.

— Ну, а потім що ж? — запитали Вову.

— А потім, коли у мене в скарбничці накопичується два рублі, — сказав Вова, — то мама виймає їх зі скарбнички й купує мені знову пляшку риб’ячого жиру.

Поделиться: