Риба з овочами в томатному соусі з лемонграсом і каррі

Рецептів приготування риби з овочами в томатному соусі існують тисячі, головне — знайти серед них свій. Я знайшла, взяла за основу класичне поєднання знайомих нам овочів, сховала в них шматочки філе, приправила індійським карі, а неповторний тайський колорит створила за допомогою лемонграсу.

Це зовсім не означає, що потрібно сліпо слідувати рецептові — ви можете грати зі смаками улюблених спецій і прянощів і використовувати мій метод, як базу. Для риби в томатному соусі з овочами підійде будь-який філе або риба з не дуже дрібними кістками. Головне — щоб вона була свіжою. Отже, починаємо готувати.

Необхідні інгредієнти на 8 порцій:

  1. 1 кг риби (в моєму випадку це було філе морського окуня)
  2. 2 моркви
  3. 1 корінь селери
  4. Велика цибулина
  5. Половина головки часнику
  6. 1 великий або 2 середніх болгарських перців
  7. 1 банка консервованих помідорів у власному соку
  8. 2 ст. л. томатної пасти
  9. 1 стебло лемонграсу (можна замінити цедрою лайма/лимона, їх листочками та соком)
  10. 1 ч. л. карі
  11. 1 ч. л. солодкої паприки
  12. Свіжий або сушений перець чилі на смак
  13. Третина пучка свіжої кінзи (або іншої зелені)
  14. Сіль на смак
  15. Масло для обсмажування овочів

Корисність від «Паштету»: готувати таке блюдо можна як в каструлі, так і в мультиварці в режимі «Тушкування».

Риба з овочами в томатному соусі — покрокове приготування

Крок 1: цибулю і часник дрібно нарізаємо, моркву натираємо на великій тертці. Обсмажуємо в невеликій кількості оливкової або рослинної олії до напівготовності.

Крок 2: туди ж відправляємо натертий на великій тертці корінь селери. Продовжуємо тушкувати ще 3-4 хвилини.

Крок 3: вливаємо помідори та томатну пасту, потім кладемо стебло лемонграсу. Попередньо видаляємо верхні листки, відрізаємо приблизно пів сантиметра знизу і робимо кілька неглибоких надрізів уздовж, щоб спеція випустила аромат назовні. Ще варіант — постукати по всій поверхні травички молотком для відбивання м’яса.

Корисність від «Паштету»: консервовані помідори у власному соку легко замінюються свіжими. Візьміть 3-4 стиглих помідорів, зробіть хрестоподібні надрізи на маківці. На хвилину опустіть в окріп, зніміть шкірку і дрібно наріжте. Ну або просто натріть томати на тертці.

Крок 4: слідом відправляємо в каструлю дрібно нарізаний перець, сіль і спеції. Чилі додавайте, орієнтуючись на свої смакові відчуття: хтось любить, щоб горіло в роті, хтось — щоб було злегка пікантно. Гасіть соус на повільному вогні 10 хвилин.

Крок 5: в цей час підготуйте рибу. Наріжте на порційні шматки, посоліть і злегка поперчіть. Я зазвичай використовую суміш перців і солі в одному флаконі.

Крок 6: візьміть іншу каструлю. Викладіть на дно кілька ложок томатного соусу з овочами, потім шар риби. Чергуйте до завершення інгредієнтів з урахуванням того, що останній шар повинен бути овочевим. Стебло лемонграсу можна не виймати до кінця приготування.

Крок 7: тушкуйте блюдо 30 хвилин на самому повільному вогні, прикривши кришку каструлі. В кінці додайте подрібнену зелень. Наша риба з овочами в томатному соусі готова!

Смачного! Як гарнір до риби ідеально підійде відварний рис або кускус.

Поделиться: