Горіх макадамія: смак, корисні властивості, ціна

макадамия орех полезные свойства цена

Поживна та смачна макадамія вже перестала бути екзотикою — купити цей вид горіхів у наших супермаркетах можна без проблем, хоча багато хто все ще цурається незнайомого плоду, а дарма. Макадамію називають “королівським горіхом” не просто так. Достатньо всього кількох штучок, щоб принести колосальну користь організму, а його дивовижний смак — і зовсім тема для окремої статті.

У цій статті розбираємося, що це за чарівний горіх — макадамія? Які її корисні властивості та чи кусається ціна.

Де росте макадамія?

Горіх поширився планетою з Австралійського континенту. Аборигени вживали макадамію в їжу так, як сьогодні використовується картопля, вважаючи її даром богів. Вдало культивують дерево на Гаваях, ПАР (лідер на світовому ринку на цей час), Бразилії, Парагваї, Китаї.

Австралійський горіх виростає до 20 м, має широку розлогу крону. Вижити цар горіхів може лише за стабільної теплої температури, вологості, певному складові ґрунту.

Плоди діаметром 1,5-2 см з’являються на 10-й рік життя дерева і дозрівають із березня до квітня. Збирати їх непросто (переважно вручну), що зумовлює високу вартість. Макадамія вимоглива у догляді, схильна до хвороб і страждає від шкідників. У горіхи, що впали, при контакті із землею швидко проникає гниль.

Як виглядає макадамія?

макадамия орех полезные свойства цена

Горіх закритий щільною зеленою шкіркою. Очистивши її, макадамію можна сплутати з фундуком. Але вона має форму практично правильної кулі з гладкою коричневою поверхнею.

Усередині знаходиться біле їстівне насіння. Якщо забарвлення бежеве або коричневе, то смак буде зіпсований. Замість солодкого вершкового смаку ви відчуєте неприємну гіркоту та принадність.

Назву горіх отримав на честь Джона Макадама, хіміка та друга ботаніка Фердинанда фон Мюллера. Всього 150 років тому він відкрив чудовий горіх і дав йому незвичайне ім’я. Вживали до цього й інші назви: бумера, муллімбімбі, кіндал-кіндал.

Хімічний склад та поживна цінність макадамії

Ціну горіха можна порівняти з кількістю корисних речовин, а ніжний вершковий смак давно оцінили в усьому світі. Королівський горіх містить масу важливих для здоров’я мінералів, жирів та мінімум вуглеводів. У ньому є практично весь ряд мікроелементів, необхідних людині. Особливо багато в макадамії вітамінів групи В, Е, РР, калію, кальцію та омега-3.

На 100 г очищених ядер припадає 730 ккал, їх 7,9 г білка, 75,7 г жирів, 5,22 г вуглеводів. Один горішок важить близько 2 г. За один раз з’їсти 100 г горіхів практично неможливо, тому ризик потовстіти мінімальний.

Норма споживання макадамії

За день оптимально з’їдати до 10 ядер горіха. Ця кількість дорівнює приблизно 40 г. Чоловікам і спортсменам допускається збільшити дозу до 20-25 горіхів без шкаралупи. Дітям достатньо давати 2-3 ядерця кілька разів на тиждень.

Застосування макадамії у медицині

Унікальний склад горіха сприятливо впливає на всі системи організму.

Вживання макадамії корисно для:

  • роботи серця та судинної системи (запобігає розвитку варикозу, атеросклерозу, нормалізує артеріальний тиск, використовується для профілактики інфарктів)
  • як антиоксидант (пригнічує вільні радикали, знижуючи рівень холестерину)
  • зміцнення кісток та зубів
  • зорових органів
  • нормалізації функцій щитоподібної залози
  • активізації метаболізму
  • усунення метеоризму в кишківнику
  • покращення пам’яті
  • підвищення працездатності

Горіхи включають до раціону при дистрофії та авітамінозі. Це оптимальний варіант забезпечити організм життєво важливими складовими при вживанні у невеликих кількостях.

Косметичні властивості макадамії

макадамия орех полезные свойства цена

Вживання горіха цілюще відбивається на стані волосся, нігтів та шкіри. Усі процеси регенерації відбуваються швидше. Макадамія ефективна при запальних процесах, сухості шкіри. Волосся менше випадає і стає гладким, еластичним.

Косметична промисловість все частіше включає до складу продукції олію макадамії. Гелі, лосьйони, креми, маски, засоби для омолодження на основі австралійського горіха коштують чимало, але це виправдано натуральним компонентом з потужними властивостями. Масло макадамії відноситься до тих небагатьох, що не залишають жирний блиск на шкірі.

Користь для жінок

При систематичному вживанні допомагає при мігренях, головних болях, зменшує дратівливість у період ПМС (внаслідок комплексу вітамінів і магнію). Попри високу калорійність, жменя макадамії замість одного прийому їжі сприяє схудненню. Такої кількості достатньо, щоб заповнити дефіцит поживних елементів та забезпечити організм енергією.

Користь для чоловіків

Цілюще впливає на сечостатеву систему, сприяє нормалізації роботи передміхурової залози, покращує потенцію. Вітамін Е необхідний нормального функціонування репродуктивної системи.

Використання в кулінарії

Крім того, що горіхи вживають у сирому вигляді, їх обсмажують та запікають для отримання більш яскравого смаку та аромату. Але термічна обробка знищує частину корисних речовин.

Вершковий смак та помірна насолода дозволяють доповнювати горішками не тільки десерти та випічку. Дроблені ядра додають у супи, салати, до м’яса та риби. Великі горіхи карамелізують, покривають шоколадом та цукром.

Цікавість від «Паштету»: шкаралупа макадамії в Таїланді використовується як паливо: на ній коптять м’ясо та морепродукти.

Протипоказання до вживання

макадамия орех полезные свойства цена

Рекомендується виключити макадамію в період загострення подагри, захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, надмірної ваги. З обережністю та в невеликих кількостях слід вживати під час вагітності та грудного вигодовування, схильності до алергічних реакцій.

Рекомендації щодо зберігання

Для тривалого зберігання краще купувати неочищену макадамію. Цілісний горіх при правильних умовах може пролежати до 2 років. Для цього необхідно сухе та прохолодне місце від 0 до 10 градусів. Очищені ядра в герметичній повітронепроникній упаковці можна зберігати до 1 року. Після термічної обробки королівський горіх слід одразу з’їсти.

Ціна макадамії

макадамия орех полезные свойства цена

Вартість макадамії в шкаралупі варіюється в межах 13-20 доларів за кг, залежно від регіону зростання та величини. Враховуючи, що з 1 кг виходить 250 г ядерців, то й ціна на них у кілька разів вища.

При покупці звертайте увагу на відсутність вм’ятин, плісняви ​​та почорніння на шкаралупі. Від горіхів повинен виходити легкий аромат ванілі, сторонні неприємні запахи повинні бути відсутніми.

Як розкрити горіх

Для зручності вживання на шкаралупі роблять надпил по колу. У комплект покупцю дається невеликий “ключ” у вигляді тонкої пластини. Щоб розкрити горіх, досить просто вставити його у щілину та провернути. Шкаралупа австралійського горіха міцна та без додаткового розпилу розбити його непросто навіть за допомогою молотка.

Поделиться: