Як перевірити свіжість риби при покупці

рыба как проверить свежесть

У цій статті ви знайдете коротку і корисну інформацію, як перевірити свіжість риби, вибираючи її в магазині або на ринку.

Щоб приховати справжній стан товару, продавці часто намагаються реалізувати туші без голови та видають розморожений продукт за свіжий. Але певні норми існують як для живої, так і для охолодженої та замороженої риби. Знаючи кілька параметрів, можна з упевненістю визначити якісний товар.

Риба — як перевірити свіжість живої

рыба как проверить свежесть

Кращий спосіб купити якісну рибу — вибрати її живою. Але навіть в такому випадку потрібно уважно оглянути її. Якщо вона плаває в акваріумі, зверніть увагу на поведінку особі: рухливість, знаходження на глибині, спинні плавники, підняті вгору.

Корисність від «Паштету»: можна провести тест на свіжість вдома, кинувши тушу в воду, — свіжа риба завжди швидко опуститься на дно, а тухла залишиться плавати на поверхні.

Специфічний запах

Довіряйте своєму нюху:

  • Свіжа риба не має характерного насиченого запаху. Вона злегка пахне морем/водоймою або має особливий аромат, властивий конкретному виду.
  • Якщо запах від туші викликає огиду, краще від покупки утриматися. З’явитися неприємний аромат може через неправильне вирощування риби у водоймі: бруд, хімічні відходи.
  • Гнилий, кислий запах від зябер сигналізує, що почався процес розкладання. Запах аміаку з’являється з такої ж причини.

Продавці можуть переконати вас, що при промиванні туші під проточною водою запах зникне, і вона стане придатна до вживання. Це поширена і небезпечна помилка.

рыба как проверить свежесть

Стан зябер

Не дарма в народі здавна кажуть, що «риба гасне з голови». Процес гниття починається з цієї частини тіла.

Перші ознаки помітні по зябрам:

  • В нормі колір зябер коливається від світло-рожевого до яскраво-червоного. У деяких видів може мати темніше забарвлення.
  • Для замороженої туші характерні сірі зябра з невеликим червонуватим фарбуванням.
  • Якщо вони стали білими, то це свідчить про неодноразове заморожування.
  • У тухлої риби зябра мають блідий сірий або коричневий колір.

рыба как проверить свежесть

Прозорість очей

Після оцінки зябер і при відсутності загального негативного враження, огляньте очі:

  • Вони повинні бути в міру опуклими та прозорими.
  • Без води очі у риби швидко каламутніють, що говорить про те, що товар залежався.
  • Якщо очі висохли та запали, процес розкладання розпочався і вживати продукт ризиковано.

Показники придатні як для охолодженої, так і замороженої риби.

Стан луски

Зовнішній вигляд луски розповість про безпосередній стан туші:

  • Вона повинна бути рівна, гладенька.
  • Слиз може покривати тільки річкову рибу. На морських видах її бути категорично не повинно.
  • Луска повинна щільно прилягати до туші. Якщо вона легко відділяється або стирчить в різні боки, свіжість продукту викликає сумніви.

Перевірка м’якоти

Перевірте рибу на пружність:

  • При легкому натисканні на туші не повинно залишитися вм’ятин. У свіжозловленої риби м’якота щільна, пружна і швидко відновлює форму при натисканні.
  • Огляньте черевце: воно не повинно бути роздутим і містити повітря.

Якщо вдома при обробленні риби на шматки або філе, м’якота легко відділяється від хребта і має в’ялий і пухкий вид — це ознаки того, що вам все ж продали несвіжий товар. З таким продуктом кулінарного шедевру не вийде. Риба при термічній обробці остаточно втратить форму, буде сухою і несмачною.

Корисність від «Паштету»: ще біля прилавка можна зробити тест на свіжість за допомогою лакмусового паперу. Для цього вам потрібен невеликий розріз на туші і трохи соку. Якщо почнеться хімічна реакція, риба хороша.

рыба как проверить свежесть

Оцінка замороженої риби

Сучасні методи сухого заморожування дозволяють повністю зберегти смак і корисні властивості морепродуктів. Безпосередньо на рибальських судах встановлені величезні рефрижератори, що дозволяють швидко заморозити живу рибу.

Однак часто великі туші перед заморожуванням обробляють, видаляючи голову і нутрощі. І за стандартними показниками перевірити їх свіжість неможливо.

Про якість говорить блискуча шкіра, вкрита інеєм. Туша повинна бути прямою. Загнутий хвіст, жовтуватий окрас і пошкодження є доказами повторного заморожування. В результаті при порушеній технології заморозки і транспортування у риби після термообробки буде явно відчуватися смак і запах жиру з гіркотою.

Поделиться: