Як приготувати кролика смачно і просто: рецепти та поради

как приготовить кролика вкусно и просто

Незважаючи на складність приготування і рідкість цього виду м’яса, воно є розкішним джерелом вітамінів групи B, магнію, фосфору і калію, і засвоюється людським організмом на 90% (яловичина всього на 62%). У цій статті ви знайдете багато корисної інформації, як приготувати кролика смачно і просто, рецепти м’яса на сковороді, в духовці, в сметані, з картоплею, а також поради щодо вибору якісного продукту.

Як приготувати кролика смачно і просто — основні рекомендації

как приготовить кролика вкусно и просто

М’ясо кролика зазвичай смажать, запікають, додають в рагу і соуси для пасти.

  1. Молоді кролики підходять для запікання
  2. Більш дорослі вимагають повільного приготування
  3. Повільне приготування ідеально підходить для жорстких шматків

Корисність від «Паштету»: завжди використовуйте печінку, серце і нирки кролика — ці чудові тельбухи ідеально працюють в теплих салатах.

Повільне приготування кролика

Перед повільним приготуванням найкраще смажити м’ясо — це допоможе зробити кролика карамелізованим, додасть йому насиченості і кольору. Нежирне м’ясо має велику кількість сполучної тканини, яка поступово руйнується при тривалому тушкуванні або запіканні. Готовність м’яса визначається по отслаіваемості від кісток.

как приготовить кролика вкусно и просто

Швидке приготування кролика

В ідеалі тушку спочатку потрібно обробити, оскільки для кожного шматка потрібен різний час приготування. Готуємо кролика так само, як курку, обсмажуємо на помірному вогні близько 20 хвилин, поки внутрішня температура не досягне 71 ° C. Таким чином можна обробляти нежирні ніжні шматки (сідло або філе, інші частини більше підходять для запікання або тушкування).

Як довго готувати кролика?

Тривалість приготування залежить від частини тушки, жирності м’яса і особливостей рецепта. Багато рецептів вимагають швидкого обсмажування або смаження на сковороді перед запіканням в гарячій духовці. Перед подачею на стіл завжди давайте м’ясу як слід відпочити, щоб зберегти його соковитість.

З чим поєднується кролик

как приготовить кролика вкусно и просто

М’ясо кролика часто називають «селянським блюдом для королів»: його можна поєднувати як з найпростішими овочами і прянощами, так і використовувати при приготуванні більш вишукані компоненти.

З кроликом відмінно поєднується часник, розмарин, шавлія і чорнослив, а також інші види м’яса: солона шинка і панчетта. Його можна оживити гострою гірчичною заправкою, соусом на основі сидру і вершків. Сицилійці іноді їдять кролика з пікантним соусом з темного шоколаду.

Через популярність кролика в Італії ви знайдете безліч рецептів приготування м’яса з пастою або полентою. Якщо вам подобається більш легка їжа, виберіть гарнір із зелених овочів, таких як шпинат, зелений горошок, спаржа або тушкований салат.

На що звернути увагу при покупці кролика

как приготовить кролика вкусно и просто

Вибирайте пухких рожевих кроликів, які приємно пахнуть. Якщо у тушки є голова, перевірте очі — вони повинні бути яскравими і ясними. Слід уникати кроликів з пошкодженим м’ясом або великою кількістю свинцевого дробу — таке м’ясо буде мати неприємний гіркий присмак.

Якщо у кроликів є нирки, переконайтеся, що вони оточені достатньою кількістю білого жиру. Це вказує на більш молодого і здорового кролика, який добре харчувався протягом життя.

5+ рецептів, як приготувати кролика смачно і просто

как приготовить кролика вкусно и просто

Тушкований кролик на сковороді

Якщо ви готуєте кролятину вперше, то почніть з простого рецепту, який неодмінно вийде.

Необхідні інгредієнти:

  1. Розібрана тушка кролика
  2. 1-2 великі цибулини
  3. 2-3 моркви
  4. Сіль і спеції

Покрокове приготування:

Крок 1. Промийте м’ясо під водою і розділіть тушку порційно на невеликі шматочки (передню частину краще залишити на бульйон). Видаліть сухожилля і зніміть плівку з м’яса.

Крок 2. Обсмажте на олії шматочки кролика з двох сторін до рум’яної скоринки (по 5-7 хвилин з кожного боку). Посоліть і поперчіть.

Крок 3. Залийте шматочки киплячою водою так, щоб вони покрилися на ¾. Закрийте сотейник кришкою і тушкуйте на повільному вогні приблизно 1,5 години.

Крок 4. Очистіть і дрібно наріжте цибулю, очистіть моркву і наріжте тонкою соломкою. Складіть овочі в сотейник поверх м’яса і тушкуйте ще 25-30 хвилин.

Подавайте кролика з гарніром і овочевим салатом, попередньо прикрасивши зеленню. М’ясо вийде м’яким і ніжним, буде легко відділятися від кістки.

Корисність від «Паштету»: щоб скоротити час приготування, попередньо замочіть тушку в слабосоленій воді, розведеній оцтом. Цей спосіб допоможе і в тому випадку, якщо ви купили жорстке м’ясо.

Як приготувати кролика смачно і просто на сковороді в сметані

Как приготовить кролика вкусно и просто на сковороде в сметане

М’ясо кролика в сметанному соусі — одна з найпростіших і смачних страв, які можна швидко і просто приготувати на сковороді.

Необхідні інгредієнти:

  1. 1 кг кролятини
  2. 3-4 ст. л. борошна для панірування
  3. 200 г сметани будь-якої жирності
  4. 1-2 шт. ріпчастої цибулі
  5. 1-2 шт. лаврового листа
  6. Сіль і суміш мелених перців за смаком

Покрокове приготування:

Крок 1. Розділіть тушку на шматки зручного розміру, пальцями втирайте в м’ясо сіль і спеції.

Крок 2. Обваляйте шматочки з усіх боків в борошні й обсмажте на середньому вогні на сковороді до утворення золотистої скоринки.

Крок 3. Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Паралельно з м’ясом обсмажте його на другий невеликій сковороді.

Крок 4. Перекладіть цибулю в сотейник до м’яса, залийте окропом (буде потрібно близько 300-400 мл окропу) і тушкуйте до готовності 1 годину.

Крок 5. Додайте сметану, ще води за потребою (м’ясо повинно бути повністю покрито рідиною). Перемішайте кролятину з соусом, покладіть лавровий лист і тушкуйте 10-15 хвилин.

Соковите м’ясо подавайте з гречкою, пастою, картоплею, спаржею або стручковою квасолею і неодмінно зверху поливайте смачною сметанною підливою.

Цікавість від «Паштету»: кролятина вважається найбезпечнішим і чистим м’ясом. Тварини не схильні їсти все підряд, їм не колють антибіотики і не напихають хімікатами. Оптимально купувати м’ясо у перевірених фермерів.

Як приготувати кролика смачно і просто на сковороді в сметані з картоплею

как приготовить кролика вкусно и просто

Рецепт смачного і ніжного кролячого м’яса, приготованого відразу з гарніром, допоможе значно скоротити час і спростити процес приготування.

Необхідні інгредієнти:

  1. 600 г порційних шматочків м’яса
  2. 1 кг картоплі
  3. Велика цибулина
  4. 1 середня морква
  5. 1-1,5 л води
  6. Рослинна олія для смаження
  7. Сіль і спеції (лавровий лист, чорний і запашний мелений горошок)

Покрокове приготування:

Крок 1. Промийте підготовлені шматочки кролятини під водою, видаліть плівку.

Крок 2. Очистіть картоплю і наріжте середніми шматочками. Щоб вона не потемніла, залийте водою.

Крок 3. Викладіть порційне м’ясо на розігріту сковороду і обсмажуйте до рум’яності з двох сторін. Це допоможе краще розкрити смак і аромат кролика.

Крок 4. Цибулю і моркву очистіть і дрібно наріжте, моркву можна натерти на крупній тертці або порізати соломкою. В окремій сковороді пасеруйте цибулю до золотистого кольору з морквою.

Крок 5. У каструлю з товстим дном, казан або сотейник перекладіть нарізану картоплю, зверху обсмажену кролятину і шар овочів.

Крок 6. Залийте гарячою водою, додайте сіль і спеції і тушкуйте на слабкому вогні 30-40 хвилин. Картопля повинна вийти м’якою, але не розвалюватися.

Щоб сіль розподілилася рівномірно, краще розведіть її в гарячій воді, а потім залийте в каструлю з м’ясом і картоплею. Якщо ви хочете, щоб страва була більш рідкою, то додайте більше води.

Цікавість від «Паштету»: кролик містить всього близько 9% жиру, його м’ясо не викликає алергії і містить рекордну кількість легкозасвоюваного білка.

Маринований кролик, запечений в духовці

Маринованный кролик, запеченный в духовке

Виключно швидко і смачно можна приготувати кролика, запеченого у власному соку з ароматними травами. Добре поєднуються з кролячим м’ясо розмарин і чебрець (чебрець).

Необхідні інгредієнти:

  1. 1 кг кролятини
  2. 150 мл білого сухого вина
  3. Свіжі гілочки розмарину і листочки чебрецю
  4. 2 ст. л оливкової олії
  5. Сіль і спеції за бажанням (прованські трави, насіння гірчиці, лавровий лист)

Покрокове приготування:

Крок 1. Розріжте кролика на шматочки однакового розміру.

Крок 2. Розмарин і чебрець промийте, з чебрецю обірвіть листочки, а гілочки розмарину використовуйте цілком.

Крок 3. Шматочки м’яса складіть в глибокий контейнер, краще використовувати скляний або керамічний посуд. Додайте вино, по ½ -¾ ч. л. спецій і ароматні трави. Перемішайте, щоб компоненти рівномірно розподілилися серед кролятини, і вона добре промаринувалася. Сіль на цьому етапі додавати не потрібно.

Крок 4. Накрийте ємність харчовою плівкою або кришкою і відправте маринуватися в холодильник на 1-1,5 години. Якщо м’ясо не повністю покрилося маринадом, то періодично діставайте його і перевертайте.

Крок 5. Вийміть шматочки кролика з маринаду, промокніть від рідини і змастіть оливковою олією. Кролятина цінується за вкрай малий вміст натрію, тому якщо і солити м’ясо, то зовсім трохи — так воно збереже свої корисні якості.

Крок 6. Помістіть порційні шматки в форму для запікання і зверху додайте чебрець і розмарин, влийте 3-4 ст. л. маринаду. Накрийте форму фольгою і випікайте 20 хвилин. (Точка відліку — з моменту закипання рідини в формі).

Крок 7. Зніміть фольгу і випікайте ще 15 хвилин, щоб м’ясо підрум’янилося. Можна запікати кролятину і більш тривалий час, але тоді м’ясо виявиться сухим і пристане до форми через невелику кількість рідини.

Крок 8. Подавайте м’ясо гарячим, прикрасивши свіжою гілочкою чебрецю.

Корисність від «Паштету»: маринують кролятину з метою видалення неприємного запаху. Він досить різкий і помітний у диких зайців, а ось у вирощених в штучних умовах на фермі м’ясо майже не має специфічного запаху.

Як приготувати кролика смачно і просто в духовці цілком — рецепт з фото

Как приготовить кролика вкусно и просто на сковороде в сметане с картошкой

Корисне і низькокалорійне блюдо з кролика (90 ккал на 100 г), запеченого цілком у духовці, зможе приготувати навіть недосвідчений кулінар. У такому вигляді м’ясо збереже максимальну кількість корисних елементів. Вибирайте невелику тушку вагою близько 1 кг.

Необхідні інгредієнти:

  1. Ціла тушка вагою близько 1 кг
  2. Майонезний соус
  3. Сік ½ лимона
  4. 1-2 зубчики часнику
  5. 1 ч. л. насіння гірчиці
  6. 2-3 ст. л. оливкової олії
  7. 2-3 гілочки розмарину
  8. Сіль за смаком (приблизно 1 ст. л.)

Покрокове приготування:

Крок 1. Промийте тушку під проточною водою, обсушіть паперовим рушником і видаліть плівки з м’яса.

Крок 2. В окремій ємності змішайте майонез з сіллю і спеціями, видавить з лимона сік і подрібніть часник. Ретельно перемішайте соус до однорідного стану.

Крок 3. З усіх боків змастіть кролика соусом і залиште маринуватися в холодильнику на 1-2 години. Можна пропустити цей етап і відразу помістити тушку в форму, змащену оливковою олією.

Крок 4. Зверху на м’ясо покладіть гілочку розмарину, накрийте форму фольгою (зробивши кілька отворів для виходу пару). Випікайте тушку в розігрітій до 190-200 градусів духовці протягом 1,5-2 годин (залежить від розміру тушки).

Крок 5. Подавайте на блюді, прикрасивши маслинами або помідорами чері.

Поделиться: