Що краще: тунець або лосось? Склад, приготування, вміст ртуті

что лучше тунец или лосось

Що краще: тунець або лосось? Напевно вам вже зустрічався не один холівар на цю тему. В тунці, мовляв, багато ртуті, тільки лосось. Лосось, мовляв, містить гігантську кількість риб’ячого жиру. Насправді, будь-яка риба корисна, адже в ній міститься безліч життєво важливих поживних речовин: білків, жирів, вітамінів і мінералів. Порівняємо два найбільш популярних види червоної риби і визначимо перевагу кожної.

Тунець: популярні сорти і особливості

что лучше тунец или лосось

Стейки тунця

Сирому тунцю, в залежності від сорту, притаманний колір від рожевого до темно-червоного. Залежить він від кількості міоглобіну, в якому міститься кисень в м’язовій масі. При термічній обробці речовина руйнується, тому м’ясо набуває сірого відтінку.

Найбільш популярними на прилавках є два сорти тунця:

  1. Желтоперий (по-гавайски ахи): має невеликий розмір і темніший колір м’яса. З нього переважно роблять суші, рідше смажать і запікають.
  2. Длинноперий (альбакор): відрізняється більш світлою і м’якою текстурою. В основному його використовують для смаження і консервації.

Стейки або філе тунця добре підходять для маринування або використання в сирому вигляді для суші. Смажити і запікати тунець слід до середнього ступеня прожарювання. Це необхідно через невисокий вмісту жиру в рибі, щоб не зробити м’якоть сухою.

Проте, щоб уникнути кишкових інфекцій рекомендується готувати морепродукти на більш високих температурах. Тому якщо ви не впевнені в якості морепродукту, то заради безпеки краще пожертвуйте смаком страви. З цієї точки зору консерви тунця найбільш безпечні для здоров’я, так як ретельно обробляються при високих температурах.

Лосось: кулінарна характеристика

что лучше тунец или лосось

Стейк лосося

У лосося м’якоть забарвлена ​​в рожево-червоні кольори з помаранчевим відтінком і насиченістю. Яскравий колір риба набуває через раціон: лосось харчується мініатюрними ракоподібними і крилем. Таке меню насичує його спеціальним розчином астаксантіном. На відміну від міоглобіну, він термостабільний, тому після приготування стейки зберігають первинний колір.

До диких різновидів лосося відносяться чавича, нерки і кижуч. Їх відловлюють в Тихому океані. Атлантичний лосось вирощується штучним шляхом на рибних фермах.

За смаком лосось має більш виражений аромат і смак, він жирніший. Після термічної обробки краще зберігає вологу, легше розшаровується і має більш ніжну м’якоть. Використовують його в сирому, маринованому вигляді, готують на грилі і смажать на сковороді. Консерви з лосося також, як з тунця, підходять для салатів, бутербродів і котлет (для цього їх змішують з панірувальними сухарями, спеціями і яйцем).

Поживний склад тунця і лосося

что лучше тунец или лосось

Тунець і лосось однаково корисні

Тунець відрізняється більш високим вмістом білка, а лососеві властива підвищена жирність (корисні жири). За калорійністю тунець краще підходить для тих, хто худне: всього 93 ккал на порцію сирої м’якоті. У лосося цей показник становить 177 ккал.

Якщо ви відчуваєте брак селену і ніацину, то віддавайте переваги тунця, так як в ньому буде відповідно 140% і 98% від денної норми. Ніацин бере участь в окисно-відновних реакціях, а селен — відмінний антиоксидант.

Однак лосось краще за іншими важливими показниками:

  1. Більш насичений вітаміном D (47% від добової норми). У тунця цей показник всього 7%. Вітамін D необхідний для повноцінного засвоєння кальцію і не міститься в більшості продуктів. Від нього також залежить імунітет і здоров’я мозку.
  2. Вітаміни B6 і B12 в більшій кількості містяться в лососеві і досягають 29% і 113% добової норми споживання. Ці вітаміни життєво необхідні, так як беруть участь клітинному обміні і інших процесах в організмі.
  3. За змістом омега-3 жирів безсумнівним лідером буде також лосось — 2130 мг проти 91 мг в тунці. Це незамінні жири і організм отримує їх тільки з їжею. Достатня і підвищена кількість омега-3 в раціоні знижують ризик серцевих захворювання за рахунок того, що контролюють рівень тригліцеридів і підвищують рівень хорошого холестерину.

Корисність від «Паштету»: вибирайте рибу в залежності від того, що ви хочете отримати: мінімум калорій і максимум білка (в тунці) або насиченість вітамінами і омега-3 (в лососі).

Що краще: тунець або лосось? Ртуть і риба

что лучше тунец или лосось

Чи не найбільший в світі тунець

Єдиним недоліком риби є вміст у ній ртуті. Вона токсична, впливає на мозок і провокує відхилення в розвитку у дітей. Кількість токсину залежить від розміру риби: більша риба поїдає більш дрібну, забруднену різною кількістю ртуті та згодом вона накопичується в більшій кількості. Тунець перевищує за розміром лосося, отже, ртуті в ньому більше.

Дослідження 117 жовтохвіст тунців з 12 різних місць планети продемонстрували, що показник значно перевищує норму в 0,3 мг ртуті на 1 г м’якоті. В окремих зразках кількість ртуті в 7 разів вище допустимих значень. У акулі і королівської макрелі показник ще вище.

Лосось тоже бывает довольно крупным

Лосось

Однак від вживання тунця відмовлятися не варто: кілька порцій світлого тунця або одна порція консервованого на тиждень не становлять небезпеки навіть для дітей і вагітних жінок.

Оптимально включити морепродукти в раціон двічі на тиждень. Вибір залежить від особистого смаку і цілей. Ідеально буде чергувати лосось і тунець і урізноманітнювати меню. Так ви зможете наповніти організм необхідними поживними речовинами і зведете до мінімуму вплив ртуті.

Так що в суперечці, що краще — тунець або лосось, немає переможців і переможених. Обидва види риби однаково корисні і важливі в нашому раціоні.

Поделиться: