20+ видів чаю і їх користь для здоров’я — відкриваємо нові смаки

Чай є одним з найкорисніших напоїв на землі. При цьому країни західного світу частіше вибирають каву, а чай домінує в східній частині планети та в Великобританії. У цій статті розглядаємо, який він буває, його види та користь для здоров’я.

Чай — який буває, основні види напою

Перш за все, важливо відзначити, що справжній «чай» походить з однієї рослини Camellia sinensis, а його класифікація залежить від того, як готують і обробляють чайне листя.

Є п’ять справжніх чаїв:

  • чорний
  • зелений
  • улун
  • пуер
  • білий

Однак у наш час популярністю користуються не тільки ці традиційні чаї. Існує широкий асортимент трав’яних напоїв, приготованих з квітів, зерна, листя і навіть грибів. Хоча вони не відповідають істинному визначенню «чай», це ім’я, під яким їх знає більшість людей. З цієї причини в цю статтю увійдуть 20+ різних сортів чаю, в тому числі п’ять справжніх.

Спочатку розглянемо справжні чаї, потім рушимо в поле експериментів зі смаками та складами :).

Основні види традиційного чаю

Чорний чай

Виготовлений з листя рослини Camellia sinensis, чорний — справжній чай. Це один з найпопулярніших напоїв у світі, особливо у Великобританії та Ірландії. Через злегка гіркий і терпкий смак іноді в нього додають невелику кількість молока.

Чим відрізняються чорні та зелені чаї? Головна відмінність полягає в тому, що чорний вимагає більш тривалого процесу виробництва. Спочатку його сушать, листя залишають окислюватися. Він має широкий спектр доведених переваг для здоров’я, допомагає знизити артеріальний тиск і ризик розвитку діабету 2 типу, поліпшити профіль холестерину.

Цікавість від «Паштету»: британці випивають близько 165 мільйонів чашок чорного чаю щодня.

Масала

Поєднання чорного чаю, молока, різних індійських трав і спецій. Як правило, це кориця, кардамон, гвоздика та імбир. Залежно від використовуваного сорту чаю і спецій, аромат напою може варіюватися. Традиційно він вершковий, трохи гострий, під час пиття від нього з’являється відчуття тепла.

Чай масала володіє такою ж користю, як і чорний, а високий вміст поліфенолів в спеціях є додатковим бонусом.

Корисність від «Паштету»: поліфеноли — потужні антиоксиданти, що захищають наш організм від старіння і хвороб.

Зелений чай

Ще один справжній чай, чия користь для здоров’я не викликає сумнівів. Зелений чай народився в Китаї, де був популярний протягом тисячоліть. У той час як чорний обожнюють країни заходу, зелений домінує на сході, особливо в Японії. Існує багато різних сортів зеленого чаю, про деякі з яких ви дізнаєтеся нижче.

Зелений чай дуже корисний для здоров’я: його регулярне вживання сприяє зниженню ризику захворювання на рак, нормалізує артеріальний тиск і резистентність до інсуліну. Велика частина цих корисних властивостей обумовлена ​​змістом в зеленому чаї катехінів.

Чай матча

Матча — сорт японського зеленого чаю вищого сорту. Щоб приготувати напій, збирають тільки краще чайне листя і ретельно подрібнюють в порошок. Матча популярний в Японії, де люди, як правило, п’ють його в чистому вигляді.

Має сильний, гіркий, трав’яний смак. Однак більша частина світу змішує його з великою кількістю цукру і молока для приготування зеленого чаю латте, знищуючи всю корисність.

Улун (оолонг)

Улун — ще один зі справжніх чаїв; готується з листя рослини Camellia sinensis. Це частково окисленний чай — він проходить частину того ж процесу, що і чорний. Залежно від ступеня окислення листя, оолонг може бути на смак ближче до зеленого або чорного чаю.

Напій містить ряд поліфенолів, присутніх в чорному і зеленому побратимах. Улун може знизити рівень глюкози в крові і поліпшити показники холестерину.

Корисність від «Паштету»: якщо не можете вибрати між зеленим і чорним чаєм, вибирайте оолонг і не помилитеся.

Пуер

Пуер — один з п’яти справжніх чаїв. Це ферментований напій з листя зеленого або чорного чаю. Як і червоне вино або чайний гриб, пуер містить багато живих (корисних) бактерій. Спеціальна обробка листя забезпечує мікробну ферментацію, в результаті чай продовжує старіти та змінюватися навіть після сушки чайного листя.

Пуер — китайський напій. Його смак більш гіркий, ніж у стандартного чаю, хоча з часом стає м’якше.

Сенча

Сенча — поширений сорт японського зеленого чаю. На відміну від матча, сенча вирощується під сонцем, і ми п’ємо його, роблячи настій з цілого чайного листя. В Японії це найпопулярніший вид зеленого чаю. Він має відносно м’який смак і яскравий зелений колір.

Як і всі зелені чаї, сенча сповнений поліфенолів, особливо катехінів. У порівнянні з іншими видами зеленого чаю, сенча містить найбільшу кількість цих сполук.

Білий чай

Якщо чорний — найсильніший зі справжніх чаїв, то білий — найм’якший. Він ідеально підходить людям, яким показано вживання кофеїну, тому що містить на 25% його більше, ніж кава. Білий чай виробляється зі свіжого листя рослини Camellia sinensis. Чайне листя збирають в молодшому віці та не піддають обробці, що зберігає м’який і легкий смак напою.

Таблиця, как правильно заварювати чай

Фото http://teapravda.com

Чай — який буває, 15+ напоїв, які називають чаєм

Ройбуш

Ройбуш не містить чайного листя. Це скоріше фітонапіток з чагарнику, що росте в Південній Африці. Там він популярний протягом століть. П’ють ройбуш аналогічно чорному чаю, іноді додають молоко і цукор. Ройбуш володіє незвичайним фруктовим, пряним і горіховим смаками та не містить кофеїну.

Він знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань шляхом запобігання активності ангіотензин перетворювального ферменту (АПФ). Щоденне споживання ройбушу корисно для печінки.

Ячмінний напій

Чай з ячменю користується найбільшою популярністю на Сході. Це основний напій в Китаї, Японії та Кореї. Готується шляхом підсмажування ячменю, після чого його кип’ятять протягом 20 хвилин. Традиційно подається холодним з льодом в жарку пору року. У ячмінного чаю горіховий, димний і гіркуватий присмак.

Чай чага

Деякі гриби мають лікувальні властивості, але чи пробували ви коли-небудь грибний чай? Якщо ні, можете почати з чаги. Це вид грибів, які ростуть на березах. Перетворення їх в чай ​​просто включає варіння шматочка сушеного гриба. Таке питво популярне в Сибіру, ​​більшій частині Північної та Східної Європи й Азії.

Деякі дослідження показують, що екстракт чаги має протипухлинні властивості та може пригнічувати окисне пошкодження ДНК в клітинах людини. Але клінічні випробування використовують більші концентрації гриба, ніж та, яка міститься в чаї.

Проте в чайному грибі повно фітонутрієнтів, і розумно припустити, що такий напій піде на користь організму.

Ромашковий чай

Готується з їстівних квітів рослини Matricaria chamomilla, також відомої як ромашка. Це один з найпопулярніших видів чаю, який поєднує в собі помірну гіркоту з легким, квітковим і солодкуватим смаком. Діє як релаксант бореться з тривогою і безсонням, має протизапальні властивості.

Чай з хризантеми

Хризантеми — квітучі рослини родом зі Східної Азії. Квіти цього сімейства можуть відрізнятися за кольором, вони їстівні та нерідко стають основою квіткових чаїв. Такий напій має квітковий аромат з легким солодкуватим смаком. На Сході його вважають лікарським засобом з протизапальними властивостями.

Ессіак чай

Традиційний напій оджибве, племені північноамериканських індіанців. Має гіркий трав’яний смак, володіє протизапальними та ДНК-захисними властивостями. До складу цього легендарного, як його називають в Америці, чаю входять корінь лопуха, овечий щавель, кора ільму (американського в’яза) і китайський ревінь.

Чай з гібіскуса

Гібіскус — чай, приготований з висушених пелюсток квітки сімейства мальви. Має криваво-червоний колір, терпкий смак і квітковий запах. Однією з причин кислого смаку є високий вміст яблучної, винної, лимонної та аскорбінової кислоти. Фактично склад чаю з гібіскуса на 24% кислотний.

Гібіскус є хорошим джерелом вітаміну С і різних антиоксидантів, знижує як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск.

Чай морінга

Рослину Moringa (Moringa oleifera) іноді називають «хріновим деревом». Вона є рідною для Гімалаїв і росте на північному заході Індії. Квіти, насіння, корінь і листя морінгі їстівні, тому деякі азійські культури використовують їх в кулінарних цілях.

Чай готують з листя в сухому і порошкоподібному вигляді. Він має легкий трав’яний смак. Це багате джерело вітамінів і мінералів, особливо вітаміну С і групи В.

Чай з кропиви

Напій роблять з висушеного листя рослини Urtica dioica (зазвичай званого «кропивою»). Його смак — легкий, трав’яний і земляний. Листя кропиви повне фенольних сполук, які володіють протизапальною активністю. Напій показаний при збільшенні простати у чоловіків.

У сліпому дослідженні за участю 100 учасників спостерігалося значне зменшення симптомів у чоловіків, яким давали кропиву в порівнянні з плацебо.

М’ятний чай

З висушеного листя м’яти перцевої (Mentha piperita) виходить освіжаючий і дуже м’ятний чай. Він має сильний аромат і запах. В ході медичних досліджень м’ятний чай продемонстрував, що може бути ефективним засобом для нормалізації травлення і здатний полегшити стан при розладі шлунка.

При цьому рекомендується дотримуватися обережності при його вживанні тим, хто страждає від гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).

Пау д’Арко

Чай Pau d’Arco отримують з кори однойменних дерев, які ростуть в тропічних лісах Амазонки та містять різні фітонутрієнти. Чай досить смачний і має цікавий фруктовий / трав’яний аромат.

Рожевий чай

Рожевий чай готують з висушених пелюсток квітки, найчастіше в комплексі з іншими травами. Напій має легкий, солодкий і терпкий смак. М’які кислі ноти йому додає наявність лимонної і яблучної кислот в пелюстках троянди. Крім того, висушені пелюстки містять різні антоціани, один і той же клас поліфенолів, присутній в різних типах ягід.

Чай єрба мате

Єрба мате — традиційний чай Південної Америки, останнім часом набирає популярність у всьому світі. Готується з листя дерева падуба, що росте в тропічних лісах. Володіє глибоким і інтенсивним смаком. На додаток до приємного смаку, покращує настрій і заряджає енергією.

Синій чай

Унікальний традиційний напій з Південно-Східної Азії, що має дивовижний синій відтінок. Синій чай являє собою трав’яний чай без кофеїну, отриманий з відвару або настою квіткових пелюсток або цілого квітки рослини Clitoria ternatea. Сприяє зниженню рівня глюкози в крові, не містить кофеїну, і його колір, безумовно, є цікавою темою для розмови.

То який же чай найкращий?

Для кожної людини він, звичайно, свій. Зате тепер ви знаєте дещо цікавеньке про чай: який він буває, який варто спробувати, а який — внести в список «обов’язково спробувати».

Водночас якщо ви шукаєте найбільшу користь для здоров’я, то витирайте «справжні чаї» — чорний, білий, зелений, пуер та улун. Ці п’ять постійно піддаються різним медичним дослідженням і є найбільш перевіреними.

Поделиться: