Чай єрба мате — що це таке, як правильно заварювати та пити

З поширенням здорового способу життя єрба мате знаходить все більше шанувальників по всьому світу. Розбираємося, що це за тонізуючий напій зі специфічним смаком і унікальними властивостями.

Корисність від «Паштету»: правильно робити наголос на першому складі слова «мате». Інакше воно означає «вбити». Вживати вираз потрібно з таким змістом: пити мате (напій), а готувати єрба (заварку). У перекладі з мови корінних індіанців, «мате» — посуд з гарбуза.

Чай єрба мате — що це таке, де видобувається сировина

йерба мате что это

В якості сировини для єрба мате використовуються верхні пагони та листя парагвайського падуба. Росте він тільки в кліматичних умовах Південної Америки. Дерево єрба схоже на чайне або апельсинове. У дикому середовищі досягає 29 метрів, має пишну розлогу крону і рясно цвіте з вересня по грудень.

Стародавні індійці вірили, що місце, де з’єднуються дві річки, утворюючи водоспад Катарас дель Ігуасу, має божественну і містичну силу, що відкриває вхід в потойбічний світ.

Саме в цій області якнайкраще і росте цінний падуб. Неодноразово селекціонери намагалися висадити рослину на просторах Азії і Африки, але жоден досвід не увінчався успіхом.

Цікаві факти про походження

йерба мате что это

Після приходу іспанських конкістадорів на територію сучасного Парагваю світу відкрилася нова цінна рослина — парагвайський дуб. Його масово жували аборигени племені Гуарані та Кечуа, від чого їхні зуби набували чорного коліру. Деякі ж замочували рослину в воді і вживали настій. Це давало індіанцям силу, витривалість і здоров’я.

Ченці-єзуїти винайшли спосіб приготування напою, що не впливає на естетичні показники. Вони придумали пити мате через срібну трубочку, що отримала назву бомбілья.

Перший час монахи хотіли відучити місцеве населення від вживання мате. Послаблюючий ефект переривав меси і вносив хаос, заважаючи читанню проповідей. Пізніше іспанці, навпаки, стали заохочувати розпивання парагвайського чаю, адже він сприяв боротьбі з алкоголізмом в резерваціях і успішно використовувався для лікування цинги.

йерба мате что это

У зв’язку з цим єзуїти почали масовий збір пагонів падуба, використовуючи при цьому працю місцевих індіанців. Плантації поступово розросталися, але по силі штучно вирощені дерева поступалися сировині, що виростає в природному середовищі. Але це дало можливість забезпечити цінним листям всі села і навіть почати експорт в Європу.

Вирощування єрби приносило ордену істотний прибуток. Напій був відомий під назвами «чай єзуїтів», «оро верде» (зелене золото), і «єрбао» (трав’яний настій). Після розпуску ордену єзуїтів оброблення і збирання сировини було припинено і в комерційних цілях відновилося тільки в 19 столітті.

В Європі 17 століття єрба мате розпивали при королівських дворах, а священники підживлювали себе напоєм при тривалих богослужіннях. Прусський король Вільгельм I щодня давав напій своїм солдатам, в надії зробити армію сильнішою і витривалою.

Сучасний склад напою

йерба мате что это

Лідер з постачання єрба мате — Аргентина. На країну припадає 80% обороту продукту. У парагвайського виробника єрба відрізняється дрібним помелом, невеликою задимленістю і витримкою в 1 рік. Бразилія випускає chimarrao (шімаррон), ретельно просушене листя обробляються 6 місяців. Уругвай отримує сировину з Бразилії і дрібно подрібнює. В реалізацію єрба мате надходить через 3-6 місяців.

Залежно від пропорцій стебел, листя, пилу, місця збірки сировини, його просушування і зберігання залежить якість напою і його ціна.

Чай єрба мате — що це таке, види напою

йерба мате что это

В ідеалі для справжнього мате в заварці повинні бути присутніми всі три компоненти — пил, листя і стебла. Це повноцінний і традиційний варіант, в якому максимально розкривається смак, аромат і корисні властивості єрба мате.

За структурою заварку розрізняють:

  1. Con Palo — в сировині присутні стеблинки. Це робить смак напою більш м’яким, але не менш інтенсивним.
  2. Sin Palo — єрба, очищена від стебел. Схожим є вид Despalada, в якому допускається незначна кількість стеблинок. Має більш сильну тонізуючу властивість і гіркуватий смак.
  3. Chimarrao — дрібний помел до пилоподібного стану. Такий напій миттєво бадьорить, але смак швидко випаровується.

Також на пакуванні можна помітити й інші позначки:

  1. Organic говорить про те, що сировина пройшла ручну обробку, що щадить сушку і тривалу витримку (до 24 місяців). Ціна за такий екземпляр буде значно вище.
  2. Seleccion Especial говорить про те, що якість сировини і рівень обробки вище середнього (сушка листя від 4 до 18 годин).
  3. Suave означає більш м’який смак і велику кількість дрібно розщеплених гілочок, тонізуючий ефект проходить швидко.4. Barbaqua дає покупцеві інформацію про те, що в процесі використовувалося копчення сировини. Така єрба мате матиме аромат і смак диму (поширена в Парагваї).

Якісна сировина збирається раз у 2 роки виключно вручну і витримується в добре вентильованих мішках від 1 до 3 років. У промислових масштабах подібна технологія практично не використовується.

Як добавки використовуються запашні трави і шматочки фруктів. Це покращує смакові якості, але і дозволяє недоброякісним виробникам замаскувати реальний стан єрба.

Класична чайна церемонія

Просто залити окропом заварку у випадку з єрба мате не вийде. Так не розкриється смаковий букет і залишаться невикористовуваними корисні компоненти. Це ціла наука, якої неухильно дотримуються століттями. В Аргентині організовують щорічні фестивалі, на яких визначають переможця з приготування єрба мате.

Важливу роль в процесі має все — від води і якості єрба до правильної подачі і підготовки посуду. Солодкий варіант напою вважається жіночим і дитячим, а також для «грінго» (іноземця). Міцний мате (Gaucho, Amargo, Cimarron) п’ють справжні гаучо.

Єрба мате настоюють в ємності, як чай. Сенс в тому, щоб промивати заварку, постійно випиваючи настій і промиваючи шари єрба водою не більше 80 градусів. Якщо настояти напій, через пару хвилин утвориться гіркота, а при не дуже якісній сировині вона буде посилюватися. У спеку часто напій розбавляють фруктовим соком.

Аксесуари для приготування

йерба мате что это

Для правильного заварювання і розпивання єрба мате потрібні специфічні аксесуари:

  1. Металева, а ще краще срібна трубочка бомбілья. Сучасні варіанти можуть бути з пластику або скла. Вона служить не тільки способом пити напій, щоб не забруднивши зуби. Конструкція служить відмінним фільтром. Її кінець закритий, а з боків зроблені невеликі отвори. Через них рідина потрапляє всередину без заварки.
  2. Калабас — спеціальний посуд, традиційно виконаний з гарбуза. Сьогодні є варіанти в кераміці, порцеляні або дереві.

Є й інші моделі посуду для приготування єрба мате. Це може бути перенесений комплект з двох чаш, одна з яких пристосована для цукру — єрбера. Пава — чайник з подовженим носиком, використовували, щоб підігріти воду далеко від кухні. Сьогодні є сучасне і функціональне пристосування матермос. Герметична ємність з трубочкою добре утримує температуру всередині і не дасть пролитися рідини в дорозі.

Покрокова технологія приготування

Сам процес отримав наукову назву перколяція. Вона точно передає весь сенс чайної церемонії — максимальне вилучення корисних компонентів шляхом протоки через заварку великої кількості води. Саме такий спосіб дозволяє отримати 75% корисних речовин. При звичайному способі заварювання окропом видобувається лише 35% користі.

Крок 1. У ємність помістіть єрба, заповнивши на ⅔. Аборигени наповнюють посуд листям до ¾.

Крок 2. Прикрийте долонею отвір і потрясіть посуд, щоб єрба рівномірно розподілилася в середині чаші.

Крок 3. Вставте по центру трубочку бомбілью так, щоб низ упирався в центр дна, а верх торкався боків посуду.

Крок 4. Злегка потрясіть, щоб заповнилися порожнечі і бомбілья покрилася єрба.

Крок 5. Тоненькою цівкою вливайте гарячу воду (65-80 градусів). Робити це потрібно по стінці, до якої прилягає трубочка. Таким чином не порушиться фільтрація і бомбілья не заб’ється дрібними частинками.

Крок 6. Настоювати напій не варто, потрібно відразу пити, проливати і знову пити.

йерба мате что это

Повторювати процедуру можна до 9 разів, з кожним пролиттям смак ставатиме м’якше. Використати заварку потрібно за 60-90 хвилин.

Пити акуратно, не чіпаючи бомбілью руками і не збовтуючи вміст. Навіть використовуючи гарячу воду напій буде теплим, бо сировина вбирає тепло. З цією метою калабас наповнюють на ⅔ (мінімально на ⅓).

Цікавість від «Паштету»: єрба мате п’ють не тільки гарячим, але і холодним. Для цього в глечик з холодною водою додають лід, фрукти, сиропи і соки і проливають єрба таким складом. Є рецепти єрба мате на молоці.

Чай єрба мате — що це таке, дія, корисні властивості

йерба мате что это

За хімічним складом єрба мате перевершує всі напої — в ньому виявлено близько 196 елементів необхідних людині. Серед них у великій кількості містяться органічні кислоти, дубильні речовини, вітаміни та мінерали, ефірні олії.

Мате відмінно підходить для тих, хто на дієті, бо притупляє відчуття голоду. Помірне вживання напою сприяє активації захисних здібностей, нормалізує артеріальний тиск, покращує настрій і заповнює енергетичні запаси. Єрба мате показаний при астенії, неврологічних розладах, фізичній перевтомі як сечогінний і діуретичний засіб.

Він корисний для серцево-судинної системи, збагачує кров киснем і покращує циркуляцію. У листі містяться хлорофіли, які повністю засвоюються організмом, на відміну від інших рослин. Це сприяє поліпшенню клітинної регенерації.

Антисептичні та антибактеріальні властивості цілюще впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Єрба багата антиоксидантами, що перешкоджають процесам старіння.

Матеїн проти кофеїну

йерба мате что это

Єрба мате містить унікальний алкалоїд — матеїн. По впливу на організм він схожий на кофеїн, але не викликає звикання, нервового здригання і прискореного серцебиття. Але присутній він не в кожній сировині. Тільки після річної витримки кофеїн починає перетворюватися в матеїн. Чим більше витримка, тим більше його стає в структурі.

Якісний напій характеризується поступовим тонізуючим ефектом. Він підвищує стійкість до стресів і працездатність. При цьому, на відміну від кави, мате не впливає на якість сну.

Протипоказання і обмеження

йерба мате что это

Попри велику кількість позитивних якостей, не можна вживати єрба мате в поєднанні з алкоголем і курінням. З обережністю пити напій слід дітям, вагітним, літнім людям. Протипоказаний американський напій людям, що страждають відкладенням солей, виразкою шлунка, гастритом, при онкозахворюваннях, хворобах нирок і сечового міхура.

Поделиться: