8 крутих ідей, як приготувати черемшу: суп, салат, песто, заготовки на зиму

Ділюся крутими ідеями, як приготувати черемшу, крім традиційного салату з яйцями та огірками. Ця зелень — справжня вітамінна бомба на початку весни, коли нас усіх переслідують віруси, авітамінози, занепад сил, хандра…

Ну хто не шукає в цей перехідний час року суперфуд, щоб підбадьоритися і вітамінізувати? Черемша, вона ж дикий часник, з’являється на ринкових розкладках з першими сонячними променями, — ідеальний варіант. Зелень багата антиоксидантами, вітаміном С, ефірними оліями, амінокислотами та купою інших ласощів.

Черемша — як приготувати песто з диким часником

Песто — традиційний італійський соус з базиліку, кедрових горіхів пармезану й оливкової олії з тисячею варіацією приготування. Я вже ділилася з вами класичним варіантом його приготування і рецептом з в’ялених помідорів. Сьогодні розповім, як приготувати соус песто з черемші.

Необхідні інгредієнти:

  1. Пучок свіжої черемші
  2. 50 г тертого сиру «Пармезан»
  3. Цедра і сік половини лимона
  4. 150 мл оливкової або рослинної олії
  5. 50 г смажених кедрових горіхів
  6. Сіль на смак

Покрокове приготування:

Всі інгредієнти перебиваємо в чаші блендера до однорідного стану. Звичайний часник в соус можна не додавати — не дарма ж черемша називається диким часником і має виражений часниковий смак.

Соус ідеально підійде до пасти, м’ясних і рибних страв. Його також можна використовувати як заправку для салатів. Зберігати в герметичній скляній тарі в холодильнику до двох тижнів.

Соус сальса верде з черемшею

Ще один варіант зеленого весняного вітамінного соусу.

Необхідні інгредієнти:

  1. Пучок петрушки
  2. Пучок черемші
  3. Третина пучка тархуну (естрагон)
  4. 3 ч. л. діжонської гірчиці
  5. 40 г каперсів
  6. 200 мл оливкової олії
  7. 2 ст. л. оцту

Покрокове приготування:

Зелень ретельно вимити, відокремити від гілочок. Всі інгредієнти максимально дрібно подрібнити ножем і змішати. Незамінне доповнення до м’яса і риби, особливо першим весняних шашликів.

Корисність від «Паштету»: якщо ви часто готуєте домашній майонез, його смак теж можна урізноманітнити черемшею. Просто додайте кілька подрібнених гілочок дикого часнику в блендер при збиванні.

Черемша — як приготувати з томатами

Такий соус ідеально доповнить пасту, страви з м’яса, птиці та риби, особливо якщо присмачити його невеликою кількістю тертого пармезану і кедрових горіхів.

Необхідні інгредієнти:

  1. 2 помідори
  2. Половина пучка черемші
  3. 5 ст. л. оливкової олії
  4. Сік половини лимона
  5. Сіль і перець на смак

Покрокове приготування:

Крок 1: помідори бланшувати. Зробити хрестоподібні надрізи на маківці, на 30 секунд опустити в киплячу воду, зняти ножем шкірку, подрібнити.

Крок 2: черемшу дрібно нарізати.

Крок 3: з’єднати всі інгредієнти в сотейнику і проварити 3-4 хвилини, постійно помішуючи.

Румунський весняний салат з черемшею

Необхідні інгредієнти на 2 порції:

  1. 1 пучок черемші
  2. 1 червона цибулина
  3. Кілька редисок
  4. 100 г бринзи
  5. 2 ст. л. майонезу або сметани
  6. 2-3 варених яйця
  7. Сіль і перець на смак

Покрокове приготування:

Всі інгредієнти подрібнити в салатник. Заправити майонезом або сметаною. Якщо ви на дієті, використовуйте нежирний йогурт.

Британський салат з фенхелем і черемшею

Продовжуємо ударяти по вітамінах. Ще одна варіація корисного і здорового салату, яким можна прикрити шашличок.

Необхідні інгредієнти:

  1. 1/2 дрібно нарізаної цибулини фенхелю
  2. 1/4 нашаткованої червоної капусти
  3. 1 велика морква (натерти на великій тертці)
  4. Половина пучка черемші
  5. 1 ч. л. діжонської гірчиці
  6. 4 ст. л. оливкової або рослинної олії
  7. Сік половини лимона
  8. Сіль на смак

Покрокове приготування:

Всі компоненти з’єднати в салатник, заправити діжонською гірчицею, олією і лимонним соком. Посолити на смак.

Салат з кіноа і дикого часнику

Самодостатнє основне блюдо для тих, хто підтримує себе у формі.

Необхідні інгредієнти:

  1. 1,5 склянки кіноа
  2. 1 пучок дикої черемші
  3. 1 великий помідор
  4. Жменя нарізаних горіхів кеш’ю
  5. 1 ст. л. оливкової олії
  6. Сіль, перець на смак
  7. 2 яйця (за бажанням)
  8. Половина пучка шпинату

Покрокове приготування:

Крок 1: залийте кіноа 3 склянками води. Додайте трохи солі. Варіть 15 хвилин на повільному вогні до готовності.

Крок 2: черемшу, шпинат і помідор дрібно наріжте. Змішайте і заправте перцем, сіллю, оливковою олією.

Крок 3: приготуйте яйця пашот.

Крок 4: змішайте кіноа із зеленню і помідором. Викладіть на тарілки. Зверху покладіть зварене яйце пашот і зробіть прокол ножем, щоб білок красиво витік.

Маринована черемша

Таку закуску можна не тільки приготувати в сезон, але і закатати на зиму.

Необхідні інгредієнти:

  1. 2 пучки черемші
  2. 50 г цукру
  3. 50 г води
  4. Щіпка гострого перцю
  5. 50 мл яблучного оцту
  6. Дрібка солі

Покрокове приготування:

Крок 1: черемшу ретельно промиваємо і розбираємо на запчастини. Нам знадобляться виключно стебла.

Крок 2: готуємо маринад. Розміщуємо цукор в каструлю з оцтом і водою і доведіть до кипіння, помішуючи до розчинення. Додаємо перець і сіль. Охолоджуємо.

Крок 3: стебла черемші складаємо в стерилізовані банки та заливаємо до країв маринадом. Наполягаємо в холодильнику тиждень. Закуска готова. І це ідеальний гарнір до риби.

Картопляний суп з диким часником і фетою

Черемшу, як і будь-яку іншу зелень, можна використовувати для приготування супів, овочевих і м’ясних рагу.

Необхідні інгредієнти:

  1. 500 г картоплі
  2. 1 цибулина
  3. 1 цибуля-порей
  4. Половина пучка кропу
  5. Пучок черемші
  6. 2-3 стебла селери або шматок кореня
  7. 40 г дрібно нарізаного кореня імбиру
  8. 1 л води
  9. 200 г сиру фета
  10. Сіль на смак
  11. Рослинна олія для смаження

Покрокове приготування:

Крок 1: картоплю очищаємо, нарізаємо кубиками, складаємо в каструлю і заливаємо літром води. Солимо до смаку. Варимо до готовності.

Крок 2: всі овочі дрібно нарізаємо та обсмажуємо в рослинній олії з імбиром протягом 10 хвилин. Черемшу додаємо останньою за 5 хвилин до кінця смаження.

Крок 3: викладаємо овочі в каструлю з картоплею і перебиваємо блендером до однорідного стану. Даємо закипіти. Знімаємо суп з вогню і розливаємо по тарілках. У кожну порцію за бажанням викладаємо шматочок нарізаної кубиками фети.

Корисність від «Паштету»: черемшу можна також додати в омлет, присипати нею традиційну яєчню, змішати з порцією сиру ну і, звичайно ж, приправити нею будь-який сезонний салат.

Поделиться: