5 легких рецептів азіатських супів: том ям, рамен, удон, кимчи і фо

азиатские супы рецепты в домашних условиях

Азійська кухня міцно влаштувалася в нашому раціоні. Тепер ми не тільки ходимо їсти суші та роли в ресторани, а й готуємо їх вдома, а ще фанатіємо від гострих наваристих японських, тайських, в’єтнамських супів. І, звичайно ж, хочемо навчитися готувати азійські супи вдома. Рецепти нижче нам на допомогу. 5 найсмачніших гарячих страв з Азії, їх особливості, інгредієнти та покрокове приготування на власній кухні. Це простіше, ніж ви думаєте!

Тайський том ям

сум том ям рецепт в домашних условиях

Традиційне кисло-гостре блюдо азійської кухні. Для місцевих жителів том ям аналогічний нашому борщу і входить в щоденний раціон. Однак якщо борщ знаходить не так багато шанувальників серед приїжджих, то тайський суп подобається практично всім.

Існує безліч варіацій популярного рецепта. Переважно суп готують на курячому бульйоні з грибами шиітаке, соєвим або рибним соусом і особливою спецією — коренем галангала (різновид імбиру). Для кислоти за бажанням додають лайм або лемонграс, а гостроту страві додає перець чилі. У кафе Таїланду, Індонезії та на інших азійських курортах можна замовити те ям пла (з рибою), з куркою (том ям кай), і морепродуктами (том ям кунг).

Найбільшою популярністю у туристів користується том ям з креветками на кокосовому молоці. Згадати відпустку і приготувати смачний тайський суп можна і вдома.

суп том ям рецепт

Необхідні інгредієнти:

  1. 0, 5 л кокосового молока
  2. 1 л курячого бульйону
  3. 1 ст. л. пасти-чилі
  4. Перець чилі невеликого розміру
  5. 3 ст. л. соєвого або рибного соусу
  6. 5 штук цибулі шалот
  7. 300 г солом’яних грибів (глива та печериці теж підійдуть)
  8. 4 стебла лемонграсу (можна взяти сушений)
  9. 4 кружечки кореня галангала (замінимо імбирним коренем)
  10. 2 помідори
  11. 0,4 кг креветок
  12. 0,5 кг кальмарів
  13. 1 середній лайм і три його свіжих листочків (при відсутності листя замінити на цедру)
  14. Зелень за бажанням

азиатские супы рецепты том ям

Азійський суп том ям — покрокове приготування

Крок 1: цибулю і лемонграс добряче наріжте (він необхідний тільки для смаку і запаху, його не їдять). Корінь ганагала наріжте тонкими кружечками. Листя лайма порвіть руками на кілька частин. Всі інгредієнти додайте в киплячий курячий бульйон і варіть 10 хв. Перець чилі покладіть цілком.

Крок 2: додайте рибний соус, пасту чилі.

Крок 3: гриби наріжте і додайте в суп. Коли вони зваряться, влийте в каструлю кокосове молоко. Після закипання покладіть очищені та порізані півкільцями кальмари та креветки.

Крок 4: проваріть не більш як 2 хвилин. Додайте нарізані помідори та сік лайма.

Крок 5: залиште суп під кришкою 10 хвилин і насолоджуйтеся смаком.

Японський рамен

азиатские супы рецепты рамен

Суп цінується японцями за простоту приготування, відносно недорогі складові та поживність. Основу страви складає пшенична локшина і м’ясний бульйон. Решта інгредієнти додаються на смак. У суші-ресторанах можна зустріти рамен з овочами темпура, курячим м’ясом і на свинячих ребрах з перепелиними яйцями.

Але перед початком експериментів, варто все ж приготувати класичний варіант. Найважливіша частина супу — наваристий гарний бульйон. Він може бути:

  • З соєвим соусом (сію)
  • З трубчастих кісток, хрящів і жиру (тонкоцу рамен)
  • З сіллю (сио)
  • З пастою місо

Готувати бульйон краще напередодні, так як це тривалий і ретельний процес.

Азійський суп рамен — рецепт і покрокове приготування

суп рамен рецепт в домашних условиях

Інгредієнти для бульйону:

  1. По 500 г курячих і свинячих кісток
  2. 1 морква
  3. Зелена цибуля або стебла селери
  4. 2 зубчики часнику
  5. Імбир (шматочок 1-2 см)
  6. 3 ст. л. соєвого соусу
  7. 2 ч. л. пасти місо

Кістки добре промийте, покладіть в каструлю і залийте водою так, щоб вони повністю покрилися. Доведіть воду до кипіння на сильному вогні та злийте, промийте кістки холодною водою, каструлю теж помийте від осаду. Ця процедура визначає кінцевий колір бульйону — чи стане він кремовим або залишиться коричневим.

Помістіть кістки назад в каструлю разом з іншими інгредієнтами, залийте водою, як і першого разу, накрийте кришкою і доведіть до кипіння на максимальному вогні. Потім вогонь збавте на мінімальний і тушкуйте 4 години. Перевіряйте поверхню на утворення піни та обов’язково її знімайте.

азиатские супы рецепты рамен

Інгредієнти для запеченої грудинки:

  1. 500-700 г свинячої грудинки
  2. 1 стакан води
  3. 0,5 ч. л. лимонного соку
  4. 1 ст. л. цукру
  5. 4 ст. л. соєвого соусу
  6. Лук шалот
  7. Кілька стебел зеленої цибулі
  8. Кілька шматочків імбирного кореня
  9. Чорний перець

Свиняча грудинка готується в кілька етапів. Покладіть грудинку в каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Воду злийте, накип і піну приберіть. Складіть всі інгредієнти в каструлю і повторно доведіть до кипіння.

Після закипання продукти дістаньте і перекладіть у форму для запікання. Випікайте близько 2 годин в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці. Остудіть і наріжте грудинку.

азиатские супы рецепты рамен

Інгредієнти для начинки:

  1. 250 г пшеничної локшини (можна замінити яєчною або гречаною)
  2. Яйця в розрахунку половина штуки на людину
  3. Гриби (це можуть бути бланшіровані енокі або попередньо замочені шиітаке)
  4. Водорості норі
  5. Паростки сої
  6. Кінза або інша зелень

Відваріть локшину і яйця, доведіть заздалегідь приготовлений бульйон до кипіння, підготуйте овочеві додатки. Яйця розріжте навпіл, в тарілку викладіть локшину і додайте бульйон і решту складових. Яйця не обов’язково повинні бути вареними, вони можуть бути у вигляді омлету або взагалі сирими.

В Японії прийнято спочатку випивати бульйон за допомогою ложки, а потім є локшину і м’ясо паличками.

Японський удон

азиатские супы рецепты удон

Продовжимо досліджувати азійські супи, а саме неймовірно ситний удон. Названий він так через однойменну м’яку і товсту пшеничну локшину, яку готують без яєць. Класичний суп складається з м’ясного бульйону, курячого м’яса, яєць, грибів шиітаке і морепродуктів (крабових паличок і креветок). Є і не менш смачні варіації зі спаржею, свининою, яйцями пашот і навіть сиром тофу. Але починати дегустації варто все ж з традиційного рецепта.

Необхідні інгредієнти:

  1. 400-500 г жирної свинини
  2. 1 л води
  3. 200 г локшини удон
  4. 200 г грибів шиітаке
  5. 1 перець чилі
  6. 2 ст. л. соєвого соусу
  7. 1-1,5 ч. л. тертого імбирного кореня
  8. Сіль на смак

азиатские супы рецепты удон

Японський суп удон — рецепт і покрокове приготування:

Крок 1: свинину помийте, поріжте на тонкі смужки або слайси, покладіть в каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть під закритою кришкою 10 хвилин.

Крок 2: гриби та гіркий перець наріжте і разом з соєвим соусом і імбиром помістіть в каструлю. Варіть ще 15 хвилин. Потім посоліть, додайте локшину. До готовності варіть ще 10 хвилин.

Крок 3: розкладіть порційно по тарілках і прикрасьте зеленню.

Японський суп удон приголомшливо смачний як в гарячому, так і холодному вигляді. Він настільки ситний, що об’єднує і першу страву і другу.

Корейський кімчі

азиатские супы рецепты кимчи

Квашені овочі (пекінська капуста, редис, огірки) з гострими приправами та соусами на м’ясному бульйоні — цей традиційний суп корейської кухні та кулінарна гордість нації. Ресторанів, в яких його можна продегустувати, поки не так багато, але ж завжди можна скористатися власною кухнею і здібностями.

Необхідні інгредієнти:

  1. 400 г пісної свинини (шия)
  2. 400 г капусти кімчі з розсолом
  3. Кілька пір’я зеленої цибулі
  4. 2 ст. л перцева паста кочудян
  5. 400 г сиру тофу
  6. 2 ч. л. цукру
  7. 1,2 л води

азиатские супы рецепты кимчи

Азіатський суп кімчі — рецепт і покрокове приготування

Крок 1: свинину помийте, обітріть і наріжте невеликими кубиками. Аналогічно наріжте кімчі та тофу. У зеленої цибулі відокремте зелену частину від білої (в ній немає потреби) і наріжте кільцями для прикрашання.

Крок 2: в каструлю покладіть порізану свинину, капусту кімчі, перцеву пасту кочудян, додайте цукор, залийте інгредієнти водою і доведіть до кипіння. Варіть на середньому вогні 30 хвилин.

Крок 3: додайте нарізаний тофу і після закипання варіть на слабкому вогні ще 10 хвилин. Покладіть в суп зелену цибулю і вимкніть вогонь. Розкладіть корейський суп по порційних тарілках.

Цікавість від «Паштету»: у 2013 році кімчі внесли до списку нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО.

В’єтнамський суп фо

азиатские супы рецепты суп фо

Хітовий суп в’єтнамської кухні, полюбився в усьому світі, складається з простих продуктів, але родзинку та особливий смак йому дають їх дивовижні поєднання. У нього входить м’ясо, наваристий яловичий бульйон, рисова локшина, зелень, ароматні трави та східні спеції. Замість яловичини часто використовують курятину (фо га) і рибу (фо ка). Традиційний фо бо з яловичиною готується легко і просто і неодмінно сподобається всій родині.

Азійський суп фо — рецепт і покрокове приготування

азиатские супы рецепты суп фо

Інгредієнти для бульйону:

  1. 700 г яловичини (ребра або шматочок з м’якоттю на кістці)
  2. 1-2 шт. лука
  3. 1-2 см імбирного кореня
  4. 2-3 шт. гвоздики
  5. 1 ч. л. насіння коріандру
  6. 0,5 зірочки бадьяна
  7. 1 паличка кориці
  8. Пучок зеленої цибулі (в бульйон використовувати тільки білу частину)
  9. Сіль і цукор на смак

Яловичі кістки на великому вогні доведіть до кипіння і злийте воду. Повторно залийте яловичину водою, доведіть до кипіння, додайте спеції, цукор і сіль і варіть на повільному вогні 2-3 години. Постійно знімайте піну.

В кінці додайте білу частину від пучка зеленої цибулі та проваріть буквально 30 секунд. Яловичину дістаньте з каструлі, остудіть і відокремте м’ясо від кістки, наріжте невеликими шматочками.

Для гарного кольору бульйону цибулю та імбир потрібно обвуглити на сухій сковороді до золотистого кольору.

азиатские супы рецепты суп фо

Інгредієнти для начинки:

  1. 200 г яловичої вирізки
  2. 1 см кореня імбиру
  3. 300 г рисової локшини
  4. 1 цибулина
  5. Зелена цибуля
  6. 1 шт. гіркого перцю
  7. 1 лайм
  8. Пучок петрушки або кінзи

Тонкими та невеликими шматочками наріжте вирізку (вона повинна моментально приготуватися), посоліть і натріть зверху імбир. Залиште на час. Лук наріжте півкільцями, гіркий перець соломкою і дрібно покришіть зелень.

Окремо зваріть рисову локшину: попередньо вимочіть її в холодній воді, помістіть в киплячу воду і варіть до середньої готовності. Потім промийте під холодною водою (так локшина не склеєні).

У порційну тарілку покладіть локшину, 6-8 шматочків яловичої вирізки, жменю зелені та трохи кілець зеленого лука. Залийте все гарячим бульйоном: колір сирого м’яса повинен моментально помінятися. Для пікантності додайте пару часточок лайма і перець чилі.

Поделиться: