35 простих і смачних заправок для салату без майонезу

Майонез в салаті — занадто банально і дуже некорисно. У цій статті зібрала для вас ТОП-35 рецептів з фото простих і смачних заправок для салатів з найрізноманітнішими інгредієнтами. Від оливкової олії до авокадо, від грецького йогурту до соєвого соусу, від гірчиці з медом до малини з персиком. Зберігайте в закладки, щоб не втратити, і експериментуйте! Смачного!

Корисність від «Паштету»: все рецепти нижче готуються двома способами — просто подрібнюємо і змішуємо компоненти або відправляємо в блендер. Якщо другий варіант кращий, в дужках написано «готуємо в блендері».

Класичний соус вінегрет (вінегар) і його варіації

Насправді вінегрет — не салат, як ми звикли вважати. Точніше, не зовсім салат. Це легка салатна заправка родом з Франції на основі масла та оцту з сотнею варіацій. Саме вона і дала назву нашому улюбленому салату, а не навпаки.

  1. 2 ст. л. червоного винного оцту
  2. 2 ч. л. діжонської гірчиці
  3. 1/2 ч. л. солі
  4. 1/3 склянки оливкової олії
  5. Перець на смак

Заправка шалот-біле вино

Приготуйте класичний вінегар (№ 1), замінивши винний оцет вина на біле вино. Додайте 1 дрібно нашатковану цибулю шалот.

Заправка з запеченим часником (готуємо в блендері)

Дрібно наріжте головку часнику; збризніть оливковою олією, загорніть у фольгу і відправте в духовку при температурі 180 градусів на 30 хвилин. Приготуйте класичний соус вінегрет (№1).

Охолодіть, потім додайте:

  1. Мелену гвоздику на смак
  2. Запечений часник
  3. 3 ст. л. тертого пармезану

Заправка бістро з беконом

Приготуйте класичний соус вінегрет (№ 1).

Додайте:

  1. 1/3 склянки блакитного сиру (накришити)
  2. 3 скибочки дрібно нарізаного смаженого бекону
  3. 2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі

Середземноморська заправка з томатами

За основу знову беремо класичний вінегрет (№ 1).

Потім додаємо:

  1. 1/2 склянки подрібненого сиру фета
  2. 1 ст. л. дрібно нарізаної петрушки
  3. 1 ч. л. сушеного орегано
  4. 1 нарізаний кубиками маленький стиглий помідор

Італійські заправки для салатів

Прекрасна класика

  1. 3 ст. л. діжонської гірчиці
  2. 3 ст. л. винного оцту
  3. 1/2 ч. л. солі
  4. Перець на смак
  5. 1/2 склянки оливкової олії

Пряна медово-гірчична заправка

  1. 2 ч. л. меду
  2. 2 ч. л. діжонської гірчиці
  3. 2 ст. л. соку лайма
  4. 1/2 ч. л. цедри лайма
  5. 1/4 склянки оливкової або рослинної олії
  6. 2 ч. л. дрібно нарізаного чебрецю
  7. 1/2 подрібненого перцю халапеньйо
  8. Сіль на смак

Італійська заправка з червоною цибулею

заправки для салатов без майонеза рецепты с фото простые и вкусные

  1. 2 ст. л. рубленого червоної цибулі (замочити в холодній воді на 15 хвилин, злити)
  2. 1/2 подрібнені зубчики часнику
  3. 2 ст. л. дрібно нарізаної свіжої петрушки
  4. 1 ч. л. сушеного орегано
  5. 1/2 ч. л. солі
  6. 2 ст. л. червоного винного оцту
  7. 1/2 склянки оливкової олії

Вершкова італійська заправка

  1. 1/4 склянки йогурту
  2. 3 ст. л. червоного винного оцту
  3. 2 ст. л. сметани
  4. 2 ст. л. оливкової олії
  5. 1 зубчик часнику
  6. 1/4 ч. л. солі
  7. 1 ст. л. свіжої рубаної петрушки

Заправки з горіхами

Базилік-волоський горіх (готуємо в блендері)

  1. 3/4 склянки оливкової олії
  2. 3 ст. л. нарізаних підсмажених волоських горіхів
  3. 3 ст. л. лимонного соку
  4. 1 склянка свіжого базиліка
  5. 1 зубчик часнику
  6. 1 ч. л. солі

Фундук і трави (готуємо в блендері)

  1. 2 ст. л. діжонської гірчиці
  2. 2 ст. л. яблучного оцту
  3. 1 ч. л. солі
  4. 1/3 склянки рослинної олії
  5. 1/3 склянки фундука в блендері
  6. 1/4 склянки дрібно нарізаної зеленої цибулі та кропу

Лимонні заправки для салатів

Лимонна базова

  1. 2 ст. л. лимонного соку
  2. 1 ст. л. діжонської гірчиці
  3. 1 ч. л. цедри лимона
  4. 1/2 ч. л. цукру
  5. 1/4 склянки оливкової або рослинної олії
  6. Сіль на смак

Корисність від «Паштету»: для різноманітності в таку заправку можна додати 2 ст. л. подрібненого кропу.

Заправка зі смаженим перцем (готуємо в блендері)

Приготуйте лимонну заправку за рецептом вище.

Додайте:

  1. Подрібнений солодкий червоний перець, запечений в духовці
  2. 1 ч. л. рубленого свіжого розмарину

Лимонно-оливкова

Базовий рецепт лимонної заправки.

Додаємо:

  1. 1/4 склянки оливок без кісточок
  2. 1 1/2 ч. л. свіжого чебрецю

Лимонна бальзамік

  1. 2 ст. л. бальзамічного оцту
  2. 1 ст. л. лимонного соку
  3. 2 ч. л. діжонської гірчиці
  4. 1/2 ч. л. солі
  5. 1/2 склянки оливкової олії
  6. Перець на смак

Вершкові заправки для салатів + цезар

Кленова з йогуртом

  1. 1/4 склянки йогурту
  2. 1/4 склянки кленового сиропу
  3. 2 ст. л. яблучного оцту
  4. 1/2 ч. л. солі
  5. Перець на смак
  6. 2 ст. л. нарізаних підсмажених волоських горіхів

Французька

  1. 1/4 склянки оливкової олії
  2. 3 ст. л. червоного винного оцту
  3. 2 ст. л. томатної пасти
  4. 2 ст. л. коричневого цукру
  5. 1/2 ч. л. паприки
  6. Сіль на смак

Вершковий сир з пліснявою

  1. 1/4 склянки сметани
  2. 1/2 склянки кришеного блакитного сиру
  3. Сік 1/2 лимона
  4. Сіль і гострий соус на смак

Заправка для цезаря

  1. 1 пастеризований яєчний жовток (зварити яйце некруто)
  2. 1 зубчик часнику
  3. Сік 1 лимона
  4. 1 ч. л. діжонської гірчиці
  5. 4 анчоуси
  6. 1/2 склянки оливкової олії
  7. 1/2 склянки тертого пармезану

Легка заправка для цезаря

  1. 1/2 склянки знежиреного грецького йогурту
  2. 2 ст. л. тертого пармезану
  3. 1 ст. л. оливкової олії
  4. Сік 1 лимона
  5. 1 зубчик часнику
  6. 4 анчоуси

Вершкова з каперсами

  1. 2 ст. л. йогурту
  2. 2 ст. л. діжонської гірчиці
  3. 2 ст. л. червоного винного оцту
  4. 1 рубана цибуля шалот
  5. 2 ст. л. рубаних каперсів
  6. По 1 ст. л. рубаної зеленої цибулі, петрушки та естрагону
  7. 1/2 ч. л. солі
  8. 1/2 склянки оливкової олії

Вершкова веганська (готуємо в блендері)

  1. 2 ч. л. гірчиці
  2. 2 ч. л. оцту
  3. 1 ч. л. солі
  4. 1/4 склянки оливкової олії
  5. 1/2 склянки м’якого тофу
  6. 1/2 склянки нарізаної зеленої цибулі, петрушки та кропу

Зелена (готуємо в блендері)

  1. 2/3 склянки йогурту
  2. Половина пучка подрібненої петрушки
  3. Сік 1/2 лимона
  4. 2 нарізаних пера зеленої цибулі
  5. 3 ст. л. нарізаного естрагону
  6. 3 анчоуси
  7. Сіль і перець на смак

ТОП заправок з фруктами

Апельсин-волоський горіх

  1. 2 ст. л. апельсинового соку
  2. 1 ст. л. хересного оцту
  3. 1/2 ч. л. солі
  4. Перець на смак
  5. 3 ст. л. оливкової олії

Червона малина (готуємо в блендері)

  1. 2 ст. л. малинового оцту
  2. 1/2 склянки малини
  3. 1 нарізана цибуля шалот
  4. 1 ч. л. меду
  5. 1 ч. л. діжонської гірчиці
  6. 1/2 ч. л. солі
  7. 1/3 склянки оливкової олії

Кавун-м’ята

  1. Пюре з 2 склянок нарізаного кубиками кавуна
  2. 3 ст. л. хересного оцту
  3. 1/3 склянки оливкової олії
  4. 1/2 ч. л. солі
  5. Перець на смак
  6. 1/2 склянки порваній м’яти

Бурбон-персик

  1. Пюре з 1/2 склянки нарізаних відталих заморожених персиків
  2. 1 ст. л. бурбона
  3. 1 ч. л. діжонської гірчиці
  4. 1 ч. л. яблучного оцту
  5. 1/2 ч. л. солі
  6. 1/3 склянки рослинної олії
  7. 1/4 склянки нарізаних смажених горіхів пекан

Заправки для салатів в азійському стилі

Огіркова заправка

  1. Пюре з 2 склянок нарізаного кубиками огірка
  2. 3 ст. л. подрібненого свіжого кропу
  3. 3 ст. л. хересного оцту
  4. 1/3 склянки оливкової олії
  5. 1/2 ч. л. солі
  6. Перець на смак

Вершкове каррі

  1. 2/3 склянки грецького йогурту
  2. 2 ст. л. лимонного соку
  3. 1 1/2 ч. л. каррі
  4. 1 ч. л. меду
  5. 1/4 ч. л. солі

Азійський кунжут

  1. 2 ст. л. яблучного оцту
  2. 1 ст. л. коричневого цукру
  3. 1 1/2 ч. л. тертого очищеного імбиру
  4. 3 ст. л. кунжутного масла
  5. 1/3 склянки рослинної олії
  6. 1/2 ч. л. солі
  7. Перець на смак

Місо-імбир

  1. 1 ст. л. місо-пасти
  2. 1 ст. л. тертого очищеного імбиру
  3. Сік 2 лаймів
  4. 1/2 зубчики часнику
  5. 1 нарізану зелену цибулю
  6. 1/2 ч. л. цукру
  7. 1/2 склянки рослинної олії

Авокадо-васабі

  1. Пюре з половини авокадо
  2. 1 1/2 ч. л. пасти васабі
  3. 3 ст. л. рисового оцту
  4. 3 ст. л. води
  5. 1/2 ч. л. солі
  6. 1/4 склянки рослинної олії

Арахісова заправка

  1. 1/4 склянки вершкового арахісового масла
  2. 3 ст. л. води
  3. Сік 1 лайма
  4. 1 ст. л. рисового оцту
  5. 1 ст. л. подрібненого очищеного імбиру
  6. 2 ч. л. соєвого соусу
  7. 2 ч. л. меду в блендері

Поделиться: