17 найдавніших алкогольних напоїв світу

Історія вживання і виготовлення алкоголю налічує понад 9000 років — люди навмисно створювали спиртне з перших днів існування цивілізації. Багато дослідників сьогодні вважають, що ми почали вирощувати зерно для пива, а не для хліба, і стверджують, що любов до алкоголю може бути закладеною еволюційною рисою. Люди та примати — одні з небагатьох тварин у світі, які позитивно реагують на етанол. У помірних кількостях він допомагає вивільняти серотонін, дофамін і ендорфіни в мозку — хімічні речовини, які роблять нас щасливими та менш тривожними.

Що ж являли собою найдавніші алкогольні напої? Зрозуміло, жоден з них не зберігся до наших днів в первозданному вигляді. Але розповісти про них можуть археологічні та історичні свідчення — якими вони були на смак і як готувалися.

Найдавніші алкогольні напої — ТОП-17

дионис бог вина

Цікавість від «Паштету»: як саме археологи та історики знаходять матеріал для досліджень, якщо самих напоїв вже немає? Археологи — на розкопках, коли виявляють древні артефакти, які могли бути ємностями для їжі або пиття, проводять хімічний аналіз. Історики — вивчають письмові записи цивілізацій, щоб ретельно відтворити картину їх повсякденного життя.

Рисова медовуха

З’явилася в китайській провінції Цзяху приблизно 7000 до н. е. Провінція Цзяху була культурним селом з безліччю житлових і громадських просторів. І, як з’ясовується, її населення із задоволенням випивало. У глиняному посуді з цього місця містилося щось на зразок медовухи, приготовленої з дріжджів, рису, меду і ягід глоду. Швидше за все, це був солодкий напій з помірним вмістом алкоголю.

Кікеон

кикеон древний алкоголь

Кікеон — психоделічний напій, що прийшов зі Стародавньої Греції. Він містив незвичайну суміш ячменю, сиру і вина. У древніх текстах «кікеон» використовували як загальне поняття для опису зілля з магічними ефектами, яке часто асоціювалося з «містеріями» і прихованими обрядами на честь певного бога. Найвідомішими були таємні обряди богині Деметри в Елевсіні, учасники яких випивали невідомий галюциногенний напій, щоб побачити бачення.

Рецина

вино рецина древний алкоголь

Грецьке вино рецина відоме незвичайним скипидарним смаком, який виходить із соснової смоли, що присутня в спирті. Смолу додавали як консервант. Археологи припускають, що вік цього вина становить 3000-4000 років. Воно залишалося популярним в римський період і має попит дотепер.

Какао-вино

самые древние алкогольные напитки

Шоколад з’явився не в тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні. Насправді це був алкогольний напій з Мезоамерики. На думку дослідників, відкриття природної ферментації плодів какао вплинуло на культивування самого дерева в давніх культурах.

Дослідники проаналізували черепки кераміки 1400 року до н.е., що дали позитивний результат на теобромін, хімічну сполуку, яку можна знайти тільки в какао. Це раннє вино з какао готувалося з солодкої м’якоті навколо насіння фрукта. Як і інші стародавні вина, вино з какао було маркером багатства і використовувалося в релігійних церемоніях.

Індійська медовуха

Згадка про неї виявлено в тексті Ригведи 4000 р. До н.е. е. (Ригведа — древній індуїстський релігійний і філософський текст, одна з основ сучасної індуїстської релігії та культури.) Медовуху готували з дріжджів, меду, зелені та овочів.

Сома

древний напиток Сома

Напій також згадується в Ригведі. Сома — рослина, з якої виробляли п’янкий напій з галюциногенним ефектом, а також богом, який уособлював місяць і здатність до запліднення. У Ригведі сому готували шляхом вичавлювання рідини зі стебла рослини, потім її змішували з молоком і водою. Отриманий напій міг викликати у вірян галюцинації.

Пиво богині Нінкасі

Рік створення — близько 1800 до н.е. Гімн Нінкасі, шумерської богині алкоголю, містить найстаріший рецепт пива у світі. Воно було одним з найважливіших напоїв в шумерської цивілізації.

На початку 1990-х років Мігель Сівіл, професор шумерології Чиказького університету, першим переклав гімн з глиняних табличок і виявив рецепт пива. Він говорить, що хліб баппір, приготований з різних зерен, необхідно змішати з медом і двічі випекти. Отриманий гранульований продукт додати в затор з великою кількістю солоду і залишити для бродіння.

Шеде

древний напиток шеде

Шеде — загадковий давньоєгипетський напій, про склад якого досі сперечаються вчені. Чи було це вино, зроблене з граната або винограду, або, можливо, з того й іншого? В єдиному єгипетському тексті з опис шеде сказано, що напій фільтрували та нагрівали. Однак папірус, на якому знайдено рецепт, виявився неповним. Хай там як, шеде, мабуть, був напоєм для фараонів: в гробниці царя Тутанхамона знайшли амфору з ним.

Староєгипетське трав’яне вино

З’явилося приблизно в 3150 до н.е. Трав’яні вина з давнього Єгипту були алкогольними напоями, які використовувались швидше, як ліки, ніж для відпочинку і розваги. Єгиптяни додавали трави та деревні смоли в виноградне вино або пиво, щоб створити ефективні рослинні препарати.

Археологи розкопали гробницю Скорпіона I, одного з перших правителів Стародавнього Єгипту, і знайшли скарб із понад 700 глечиків. Вони проаналізували один з них, що містить жовтуватий пластівчастий осад, і виявили наявність винної кислоти.

Ячмінне пиво

египетское ячменное пиво

Древнє ячмінне пиво виявили на Годін Тепе в Ірані. Воно є одним з найбільш ранніх прикладів пива з зерна хлібних злаків. Археологи проаналізували глечик, що датується 3400-3000 рр. до н.е. і виявили жовтуватий матеріал, який виявився пивним каменем, побічним продуктом виробництва ячмінного пива.

Напій виробляли шумери, великі любителі напою. Фактично, одна з найпоширеніших піктограм на шумерських артефактах — символ пива. Шумери та інші цивілізації Месопотамії виробляли різноманітне пиво, в тому числі світле, темне і бурштинове, а також солодке і фільтроване.

Єврейське вино

Датується приблизно 3000 р. до н.е. е. Деякі з найстаріших книг Біблії детально описують вино, даючи зрозуміти, що воно зроблене з виноградної лози. Таким чином, ми знаємо, що вино в тому вигляді, в якому ми його п’ємо сьогодні, виробляли древні євреї. Фактично, воно було надзвичайно важливою частиною їх культури, як і зараз.

Чіча

древний напиток чича

Один з найважливіших культурних і церемоніальних напоїв в регіоні Анд в Південній Америці існує понад 6000 років. Археологи виявили глиняний посуд, що датується приблизно 5000 роком до н. е., який використовувався для подрібнення кукурудзи для виготовлення і зберігання чічі.

На думку дослідників, інки використовували чічу так само, як ми — каву. Робітники, яким було доручено вирощувати кукурудзу, пили чічу під час і після роботи. Інки також використовували напій як підношення богам і предкам.

Грузинське вино

квеври для вина

Рік створення — 6000-5800 до н. е. Вино епохи неоліту з Тбілісі було оголошено найстарішим у світі, згідно з Книгою рекордів Гіннеса. Перше грузинське вино було знайдено на археологічній ділянці під назвою Гадачрілі гора.

Дослідники виявили кілька глечиків, які показали, що люди в епоху неоліту, що жили в цій місцевості, любили виноград. Їх кераміка прикрашена виноградом, а аналіз пилку з цього місця показав, що раніше схил пагорба був покритий виноградними лозами. Стародавні жителі Гадачрілі гора виробляли вино в великих масштабах ще в 6000 році до н. е.

Вавилонське пиво

Близько 2700 р. до н.е. Є багато древніх вавилонських оповідань про приготування і вживання пива в тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні — ферментованого напою, приготованого з зерен. На відміну від медово-солодкого пива інших древніх цивілізацій, вавилоняни, як і ми, вважали за краще несолодке пиво. Кодекс Хамурапі, звід законів, створений знаменитим царем, містив не тільки багато принципів справедливості, яких ми все ще дотримуємося сьогодні, але й опис пива і культуру його споживання.

Пульке

древний напиток пульке

Пульке, мабуть, найлегендарніший алкогольний напій в історії Мексики, є предком мескаля і текіли. Його отримували шляхом ферментації, а не дистиляції соку агави. Згідно з міфологією, молочно-білий напій винайдений у втраченому раю, хоча люди, ймовірно, вперше почали пити його близько 4000 років тому. Ацтеки використовували пульке як релігійний стимулятор.

Етруське вино

бог вина фуфлунс

До того, як римляни захопили цивілізацію, були етруски. Ці стародавні, загадкові люди зі своєю мовою, який, здається, не має відношення до інших європейських мов, були першими гурманами. Вони побудували складну розвинену цивілізацію і навіть мали в будинку гарячу і холодну воду.

Етруски мали великий вплив на римлян і греків, і, як і вони, любили вино. Хоча їх язик не повністю розшифрований, стародавні етруські фрески зображують людей, які роблять червоне вино з винограду і споживають його у великих кількостях.

Пиво Мідаса

У гробниці стародавнього анатолійського царя Мідаса було багато пива. Зокрема, в могилі монарха після смерті влаштували поминальний бенкет — там були виявлені залишки дерев’яних столів, 157 ємностей для пиття і старовинне пиво.

Археологи проаналізували котли, використані на цьому святі, щоб побачити, який напій варили стародавні фрігійці. Це була суміш виноградного вина, медовухи і ячмінного пива. Сучасний варіант рецепта випускається і продається як пиво Midas Touch.

Поделиться: